Primul rege și primul împărat menționați de istorici că au vizitat Lugojul, în 1366

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

În istoria orașului Lugoj, două momente notabile și semnificative sunt aduse în prim-plan: „prima vizită a unui rege” și „prima vizită a unui împărat la Lugoj.”

Aceste momente istorice sunt clar evidențiate în cartea istoricului Horatiu Suciu, intitulată „O istorie a Lugojului pentru uzul celor tineri”, care nu ar trebui să lipsească din bibliotecile lugojenilor.

Istoricul lugojean vorbește despre prima mențiune clară a Lugojului în documentele istorice. „Prima menţiune certă a Lugojului datează din 1334, când, în registrul pontifical de plată a dijmelor, ‘Socotelile lui Iacob a lui Berengariu şi Raimund de Bonofato, strângătorii dijmelor pe şase ani ai Regatului Ungariei’ (1332-1337), în Arhidiaconatul de Sebeş este menționat ‘Blasiu, preotul de Lucas (Lugoj care) a plătit patru pense.’

Nu știm dacă Lucas e o cetate în care locuiesc câteva zeci de ostași, un sat sau un târg. Cert este că în documentul amintit mai sus, în anii următori, Lucasul nu mai este menționat, deşi în registru apar patru parohii noi.

Informațiile despre Lugoj, din această perioadă, sunt foarte puține și extrem de vagi. În secolul al XIV-lea, Lugojul este amintit în documente doar când, rar, pe aici trece un rege sau se întâmplă ceva extraordinar.

Din aceste informații neînsemnate și din ceea ce știm despre alte locuri din Regatul Ungariei, reușim să ne facem o imagine a acelei lumi”, arată Suciu.

În acest context, istoricul lugojean menționează și „prima vizită a unui cap încoronat la Lugoj,” datând din 1365. „La 30 iunie 1365, regele maghiar Ludovic I (cel Mare) (1342-1382) se afla la Lugoj.

De aici, printr-un document, îl recompensează pe Nicoale Konth, pentru acțiunile sale din timpul războaielor din sudul Dunării, împotriva bulgarilor,” afirmă Suciu.

Istoricul mai susține că regele maghiar revine pe aceste meleaguri un an mai târziu, însoțit de un împărat, prilej cu care au pricinuit mari cheltuieli localnicilor, care au fost nevoiți să-i primească cu mare fast.

„În iarna anului 1366, regele Ludovic I și Împăratul bizantin Ioan Paleologul ajung la Lugoj. Împăratul bizantin l-a vizitat pe regele maghiar la Buda, iar la întoarcere, regele îl însoțește pe musafirul său până în sudul Dunării. Cei doi trec, în drumul lor, prin Lugoj și Caransebeș (ai cărui locuitori se plâng că au fost nevoiți să le facă, celor doi conducători, ‘o primire… cu mari cheltuieli’),” arată istoricul lugojean. (D. G.)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.