Primăria Lugoj, pentru unii „mumă”, dar pentru alții „ciumă”? Și nu e prima dată

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Augustin BERCEAN 

Articolul acesta ar fi trebuit să-l scriu în 22 decembrie, anul trecut. Dar era așa de aproape Crăciunul, încât am zis că e mai bine să fim mai concentrați pe semnificația acestei sărbători, decât pe problemele „lumești”. Am observat că unii politicieni locali nu au avut aceeași gândire. E normal să fie așa, ei sunt politicieni, nu oameni simpli…

De ce 22 decembrie 2022? Pentru că a fost ziua în care s-au desfășurat două evenimente foarte importante ale urbei. La Teatrul Municipal „Traian Grozăvescu”, Școala Gimnazială de Muzică „Filaret Barbu” își prezenta în cadrul unui spectacol elevii care, în mare parte, au obținut numeroase și importante premii în cursul anului 2022. La aceeași oră, la Sala de sport „Ioan Kunst Ghermănescu” erau premiați de către Primăria Lugoj sportivii și antrenorii lugojeni care au obținut rezultate deosebite, tot pe parcursul anului 2022. Două evenimente care au evidențiat performanțele culturale și sportive ale orașului Lugoj.

Poate nu aș fi scris aceste rânduri dacă nu mi-aș fi adus aminte de un articol mai vechi, mai exact din anul 2020. Acel articol a apărut în publicația Primăriei, „Buletin informativ”, din decembrie. Era chiar primul număr al publicației (și ultimul, cred…), cel în care era prezentată cu „surle și trâmbițe” noua conducere administrativă a orașului (dacă vreți să citiți integral publicația, accesați link-ul https://www.primarialugoj.ro/Continut_site/Buletin%20informativ/2020/Buletin%20informativ-V10_nr.1_dec_2020.pdf)

În cadrul acelei publicații a apărut și articolul: „Talentul și performanța sunt premiate de către Primăria Lugoj!”. Într-un simplu rezumat, el sună cam așa: Primăria Lugoj, la final de an, a acordat mai multe premii pentru a onora performanța artiștilor și sportivilor lugojeni. Astfel, la inițiativa domnului primar Claudiu Buciu, tânăra pianistă Patricia Roșca a fost premiată pentru „rezultate excepționale în domeniu muzical” cu suma de 2.500 de lei și sportivii lugojeni (25 de sportivi și 10 antrenori) au fost premiați de către primarul Claudiu Buciu și de către viceprimarul Bogdan Blidariu pentru „rezultatele obținute în acel an” cu suma de 24.400 de lei.

Frumos! Un început foarte promițător pentru o nouă administrație lugojeană! Doar că, la doi ani distanță, deși rezultatele din zona culturală au excelat (doar câteva exemple: elevii Școlii Gimnaziale de Muzică „Filaret Barbu”, Patricia Roșca, premiul I la Olimpiada Națională de Interpretare Instrumentală, și Alexandru Moț, Marele Premiu în cadrul Concursului de Interpretare Pianistică „Clara Peia”!) nu doar că nu au mai fost acordate premii din partea administrației locale, dar nici nu s-a mai „obosit” vreun reprezentant de-al ei să fie prezent la acest spectacol.

La aceeași oră și în aceeași zi, administrația lugojeană, prin primarul interimar Bogdan Blidariu, a premiat nu mai puțin de… 107 sportivi si 24 antrenori cu suma de 138.650 lei. Strict matematic vorbind, față de anul 2020, premiile și premiații pentru performanța în cultură au trecut pe „zero”, în timp ce premiile și premiații pentru performanța sportivă au crescut de aproape 6 ori! Aceasta a fost decizia administrației locale: niciunul dintre artiștii-elevi lugojeni sau profesorii care i-au îndrumat nu au meritat să fie premiați! Eu sunt convins că atât sportivii, cât și antrenorii lugojeni au meritat cu prisosință premiile și laudele noastre, dar nu despre ei este vorba în acest articol…

Am scris aceste rânduri nu pentru a „a da o palmă” actualei administrații locale. Am vrut doar să prezint o anomalie care ar putea fi remediată cu foarte mare ușurință, dacă există voință! Știu, tot ce scriu eu este perceput de către conducerea Primăriei (oficială și neoficială!) ca un „act de război”. În definitiv, e treaba domniilor lor cum reacționează la critici. În general, critica îi ajută pe cei care au puterea de a recunoaște că, uneori, greșesc. Pe cei care nu au această putere, da, îi deranjează rău de tot.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.