Prima producție la granița dintre teatru și film, în format video 360° din Timișoara, nominalizată la Premiile AFCN 2021

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Producția TURNUL #urmatorulnivel, regizată de Alexandru Mihăescu și realizată de Teatrul Basca din Timișoara împreună cu Stageon, a fost nominalizată la Premiile Administrației Fondului Cultural Național 2021.

Producția TURNUL este o premieră atât pentru Timișoara cât și pentru teatrul Basca, fiind prima experiență care folosește tehnologia de realitate virtuală în prezentarea unui produs cultural, care pune în valoarea spațiul în care a fost filmată, Turnul de Apă din Iosefin. Evenimentul de lansare al producției TURNUL #urmatorulnivel a avut loc în 17 decembrie 2021 la FABER, și a continuat cu o săptămână de vizionări gratuite, folosind echipamentul VR pus la dispoziție de către teatrul Basca.

TURNUL #urmatorulnivel

Actorii: Niko Becker, Robert Copot, Alina Ilea, Giorgiana Rancov, Costa Tovarnisky, Ana-Maria Ursu

Regia: Alexandru Mihăescu

Scenariu: Ionuț Sociu & Alex Mihăescu & Teatrul Basca

Director de imagine: Cristian Ilea

Editor Imagine: Mihai Lazăr

Sound Design: Uțu Pascu

Scenografie: Lia Pfeiffer

Integrare VR: Radu Cernescu

Imagine dronă: Valentin Solomie

Grip, lumini, captare sunet: Valentin Solomie, Pataki Farkas, Rafael Vasilcin

Alpiniști: Adrian Lancranjan, Rus Cristian-Laurențiu

Foto: Adrian Danciu

Proiectul a fost nominalizat la Premiile AFCN 2021, secțiunea SOLUȚII INOVATOARE ÎN PROMOVAREA PATRIMONIULUI, pentru contribuția la promovarea patrimoniului cultural prin activarea creației contemporane, a noilor medii și/sau prin activarea participativă. Premiile AFCN 2021 sunt împărțite pe 10 secțiuni, iar căștigătorii fiecăre secțiuni vor fi anunțați în luna mai 2022. Mai multe detalii aici.

Scenele din TURNUL #urmatorulnivel au fost filmate în Turnul de Apă din Iosefin, un viitor spațiu cultural care va servi și ca loc de proiecție pentru spectacol. Acest lucru a fost posibil cu sprijinul partenerilor de proiect, Asociația Prin Banat. Astfel filmarea va păstra vie memoria atmosferei din Turnul de Apă, așa cum este el în prezent.

Rolul asumat de Teatrul Basca este de a pune în valoare și de a scoate la suprafață povești și locuri invizibile. Prin producția Turnul #urmatorulnivel am făcut vizibile atât Turnul de apă cât și poveștile unor personaje cu tipologii reale, care au fost afectate de pandemie, folosind tehnologia și noile media. A fost un experiment care ne-a dat curaj să încercăm forme artistice noi și să explorăm diversitatea artistică, și ne bucurăm că este apreciat de public și de entitățile culturale care ne-au sprijinit. Ne propunem să continuăm demersul și să facem vizibile și alte locuri și povești din comunitatea noastră.” (Ana Maria Ursu, președinta Asociația Solidart, actriță și regizoare la teatrul Basca)

Textul spectacolului este scris de Ionuț Sociu, Alex Mihăescu și teatrul Basca, și reflectă asupra realității din ultimul an din România, folosind metafora Purgatoriului pentru a vorbi cu umor despre demonii care ne bântuie prezentul: epidemie, corupție, atitudini sociale și politice conflictuale în societatea românească, multe dintre acestea provocate de experiențe de viață și de educație diferite. Conflictul de la bază (atât baza poveștii cât și de la baza turnului) dintre personaje este datorat în mare măsură din pricina superficialității, și a lipsei de empatie, dar pe măsură ce personajele urcă (în nivel și în turn), pierd contactul cu lumea lor și ajung să realizeze că nu se mai au decât unul pe celălalt. În final personajele vor ajunge să realizeze că nu pot face altceva decât să lucreze împreună, indiferent de preferințele sau credințele personale, ori cele dictate de generația din care fac parte sau de nivelul de educație al fiecăruia.

Turnul din Iosefin a inspirat întregul demers artistic. Noi am dezvoltat povestea pornind de la următoarea idee: dacă turnul acesta ar fi un fel de Monte Purgatorio al prezentului local, ce fel de personaje ai descoperi în el, cu ce fel de ”bagaj”, ce viziune asupra lumii și cum s-ar comporta unii cu alți?.” (Alex Mihăescu, regizorul producției TURNUL #urmatorulnivel)

Până în 30 aprilie 2022, producția TURNUL #urmatorulnivel în video 360° poate fi vizionată gratuit pe Youtube. Vizionarea online se poate realiza de pe desktop, smartphone, folosind un set de căști pentru a amplifica sunetul surround și senzația de imersiune. Pentru o experiență virtuală cât mai reușită, producția poate fi vizionată online și cu ochelari VR.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.