Prima „comasată” s-a dus în cap

După o extrem de îndelungată dezbatere sterilă, fără nicio legătură cu substanța unui proces electoral, care să conducă la o evoluție pozitivă a clasei politice, PSD și PNL au renunțat practic la proiectul primelor comasate.

La alegerile locale, struțul se desparte de cămilă și fiecare merge cum îl taie capul și cu cine îl taie capul în toate localitățile României, începând cu Capitala.

Din comasate nu a mai rămas decât o prostie, care va fi jucată la europarlamentare.

S-a pierdut un timp extrem de prețios și s-au consumat energii demne de o cauză mai bună, într-o încercare disperată a social-democraților și liberalilor de a se împreuna și de a da drept rezultat un ou de aur.

Jocurile comasatelor au fost născocite numai și numai fiindcă PSD și PNL, două partide care și-au cam pierdut identitatea, au ținut morțiș să găsească o soluție pentru a izola AUR pe scena politică.

Taxând acest partid ba drept extremist, ba drept putinist. Această frică de AUR a născut un monstru cunoscut sub numele de „proiectul comasatelor”.

Ni s-a spus că numai astfel poate fi garantată democrația, amenințată, vezi Doamne, de AUR. Și stabilitatea politică a României. Ca și când nu orice majoritate poate garanta respectiva stabilitate.

Doar majoritatea construită de două partide care au stat atât de mult alături la guvernare și au mimat atât de mult că s-ar afla în opoziție, încât și-au pierdut substanța politică și au ajuns să se identifice în mentalul colectiv.

Firește, bătălia numărul unu pe moment este adjudecarea poziției de primar general al Capitalei. De ce? Întrucât indiferent cine va câștiga Primăria Generală va avea cele mai multe voturi după președintele României și, deci, aparent cel puțin, cea mai mare legitimitate.

Fiind diamantul din coroana alegerilor locale, rezultatul de la București va influența ca de fiecare dată într-o măsură relevantă alegerile parlamentare. Și apoi cele prezidențiale.

La București însă struțo-cămila a avortat. Și a pierdut sarcina. Nu a putut genera oul de aur.

Vom asista în consecință la o competiție între Gabriela Firea, care a reușit să se țină destul de tare pe poziție, Sebastian Burduja, care până în prezent a demonstrat în ceea ce privește campania electorală echilibru și bun simț, Cristian Popescu Piedone, care vine vijelios în această luptă, după două victorii de necontestat în două sectoare distincte ale Capitalei, și, desigur Nicușor Dan, care-și face calculele lui matematice și ajunge la concluzia că ar putea obține un al doilea mandat. Aici, deci, comasatele au fost abandonate, așa cum eu unul am preconizat de mult.

În schimb, tot de frica AUR, se încearcă o formulă de comasate în ceea ce privește europarlamentarele. În dimineața votului, cu cartea de identitate în mână, ne vom lupta unii cu alții pentru a promova primari, consilieri și președinți de consilii județene.

Fără a fi vorba de comasate. Prin urmare, social-democrații și liberalii se vor încăiera la figurat, poate chiar și la propriu, susținându-și candidații.

Și câteva minute mai târziu sau câteva minute mai devreme, cel puțin așa-și imaginează tandemul Ciolacu-Ciucă, aceiași electori se vor strânge în brațe, la figurat și poate chiar la propriu, pentru a vota în totală armonie, o listă comună de europarlamentari.

Se preconizează o pantomimă cel puțin grotescă. Pentru a se ajunge aici, cele două partide se vor înscrie ca o alianță la Biroul Electoral Central. Încă nu se știe ce vor scrie în capul buletinelor de vot.

PSD-PNL sau PNL-PSD sau PNL și PSD fără liniuță. Nici ce culori vor arbora. Roșu, de la PSD, sau galben, de la PNL. Sau și roșu și galben? Ce vor utiliza, săgeata sau trandafirul?

Sau buletinul va arăta ca o țurcă, preluând ambele simboluri? Și nici nu se vor termina bine europarlamentarele, că cei care vor fi aleși își vor întoarce spatele unii altora bine-merci.

Unii se vor duce la socialiștii europeni și ceilalți la populari. Fără a mai avea absolut nimic în comun. Decât eventual satisfacția că, împreună, pe acele liste comune extrem de efemere, au reușit să cumuleze cel mai bun rezultat, devansând AUR.

Dar odată luând-o fiecare în direcția familiei europene de care aparține, se va putea constata probabil că, în clasamentul pe partide, AUR a ieșit câștigător.

Dacă PSD va obține un număr mai mic de locuri în Parlamentul European decât la alegerile precedente, Marcel Ciolacu s-a angajat că demisionează. Îi reamintesc ca să nu uite.

Iar generalul cu patru stele Nicolae Ciucă, fără a se fi angajat, fără a-și așeza o funie de gât cum a făcut Ciolacu, urmând să-i facă vânt scaunului de sub picioare, este, conform tradiției PNL, în aceeași situație.

Va trebui să-și facă seppuku dacă obține rezultate mai slabe, la fel cu seppuku și-au făcut și Crin Antonescu, și Alina Gorghiu.

Deci ce s-a mai ales din comasate? Praful de pe tobă. Mult tam-tam pentru nimic. Un nimic care era ușor de prevăzut, fără ca partidele să mai cheltuiască bani din banii publici pentru a face așa-zise cercetări de piață.

Sorin ROȘCA STĂNESCU

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.