Preotul militar al Garnizoanei Lugoj, Emanuel Gafița, este Doctor în Științe Teologice

Preotul militar al Garnizoanei Lugoj, Emanuel Gafița, este din luna ianuarie Doctor în Teologie. Evenimentul a avut loc la prestigioasa Academie Șaguniană (Facultatea de Teologie Ortodoxă  „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu) unde s-a desfășurat susținerea publică a tezei de doctorat intitulată „Justinian cel Mare. Aportul său pentru apărarea dreptei credințe”, sub coordonarea științifică a Pr. Prof. Univ. Dr. Nicolae Chifăr, decanul facultății sibiene.

Comisia de evaluare a fost prezidată de prodecanul Facul-tății de Teologie din Sibiu, Pr. Prof. Univ. Dr. Aurel Pavel, și formată din coordonatorul științific al lucrării, alături de Pr. Prof. Univ. Dr. Ioan Vasile Leb, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, Pr. Prof. Univ. Dr. Emanoil Băbuș, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, și Prof. Univ. Dr. Paul Brusanowschi, de la facultatea sibiană.

Lucrarea elaborată de părintele Emanuel Gafița abor-dează teme atât din perspectivă istorică, prezentând per-sonalitatea istorică a împăratului bizantin Justinian cel Mare și contextul politic din timpul domniei sale peste Imperiul Bizantin, precum și contextul religios al vremii, în mod special disputele teologice și rolul împăratului în soluționarea acestora. Justinian cel Mare a avut un rol deosebit de important în apărarea dreptei credințe și pentru cristalizarea credinței ortodoxe. Un alt aspect important al temei tratate în această teză de doctorat este influența curentelor filozofice din acea epocă în teologia ortodoxă și operele marilor teologi contemporani. Nu este trecută cu vederea nici activitatea administrativă a împăratului Justinian cel Mare prin care a adus prestigiu imperiului său. Sunt abordate în lucrare aspecte din politica internă și externă a împăratului, războaiele ofensive și defensive și relațiile cu teritoriile românești. Tema de cercetare face parte din cadrul disciplinei Istorie Bisericească Universală.

Justinian cel Mare și teologia răsăriteană

Sunt prezentate în lucrare evenimente deosebit de impor-tante care au avut influențat viața Bisericii din timpul împăratului, cum ar fi Sinodul Ecumenic de la Efes din 431 sau Sinodul Ecumenic de la Calcedon din 451, mari teologi bizantini, precum Leonțiu de Bizanț, scrierile teologice și legislația bisericească a împăratului Justinian cel Mare.

Comisia a apreciat noutatea cercetării și informațiile de interes pentru teologie și pentru misiunea pastorală a Bi-sericii cuprinse în teza de doctorat. După ceremonia de de-punere a jurământului de credință, oficiată în capela facul-tății sibiene, candidatul a fost declarat doctor în Teologie.

Emanuel Gafița este unul din tinerii de seamă ai urbei lugojene, întâlnit adesea nu doar la ceremoniile religioase, ci și la diversele evenimente culturale, educative și cari-tabile ale orașului de pe Timiș. Acesta s-a născut în Lugoj în anul 1990. A urmat cursurile primare și gimnaziale la Școala cu Clasele I-VIII Nr. 3 din Lugoj, liceale la Semina-rul Teologic Liceal ,,Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș și universitare la Facultatea de Teologie ,,Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu. Între anii 2013-2014 a fost animator socio-educativ la Centrul de Zi pentru Copii ,,Sfântul Nicolae” din Lugoj, iar între anii 2014-2017 preot paroh la Parohia Ortodoxă Română Mâtnicu Mic din Protopopiatul Făget și  coordonator al Centrului de Zi pentru Copii Patri-arh ,,Miron Cristea” din Făget.

Începând cu anul 2017 este preot militar în Lugoj.

Laudă  tinerilor  ce prin muncă și strădanie  fac  cinste  orașului  nostru!


Descoperă mai multe la Actualitatea Online

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.