Premieră națională pe aeroportul din Caransebeș

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Dan TIMARU

Aeroportul din Caransebeș a fost gazda unui eveniment deosebit. Aici s-a desfășurat, vineri 18 septembrie 2020, în premieră  națională, un eveniment dedicat tehnologiei avansate în domeniul dronelor.

Pentru prima dată s-a pus în discuție realizarea în România a unui coridor de zbor al aparatelor fără pilot pe linia Caransebeș – Lugoj, coridor ce va permite companiilor de profil să  testeze drone și să realizeze programe de dezvoltare. S-ar putea ca în următorii ani, pe acest coridor de zbor, să circule drone care aduc pizza la domiciliu.

La eveniment a fost prezent omul de afaceri Gabriel Olariu, alături de noul partener de afaceri Dorin Ivașcu, patronul Regional Air Services.

„Acest eveniment este începutul unui nou capitol în viața noastră, în viața comunității locale și județene și am curajul să spun că este un nou capitol pentru România. Am semnat astăzi un memorandum de înțelegere cu Millennium AES Irlanda, care va face școlarizare pentru drone, care ne va ajuta să ne însușim toate cunoștințele pe care le au în domeniul aviației fără pilot”,

a declarat Gabriel Olariu.

Au fost prezentate 12 modele de drone, aparate care pot realiza măsurători de temperatură din diferite zone, drone pentru agricultură, cu care se poate identifica cultura de plante, nivelul de nutrienți dar și estimarea producției. Au fost prezentate și drone industriale cu ajutorul cărora se pot obțin einformații din zona de petrol și gaze, telecomunicații și zona de fotovoltaice și eoliene, etc.

 „Românii au început să afle cât mai multe despre drone și să se educe a le folosi, noi suntem pe piață de 3 ani, nu acționăm în zona de hobby, doar în zona de industrial. Mă bucură faptul că începem să zburăm legal cu aceste drone, legislația privind avizele de zbor este încă greoaie, dar sper ca acest lucru să se schimbe. Cei care doresc să achiziționeze o dronă în domeniul de hobby trebuie să țină cont de domeniul în care doresc să o folosească, de buget și de ușurința cu care este manevrată”,

a declarat Ciprian Iorga, reprezentantul a două mari companii care produc drone.

Primul eveniment din Banatul Montan care a prezentat drone de uz comercial a fost organizat de  PRIAevent CAA, cu sprijinul Aeroportului Caransebeș și AROPA și a avut ca scop crearea unei piețe armonizate a dronelor în Europa, cu cel mai înalt nivel de siguranță.

Despre admin 6570 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.