Prăznuirea Hramului Bisericii “Sf. Volodemer”

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

A devenit deja o cutumă ca, în ultima duminică a lunii iulie, să fie sărbătorit Hramul Bisericii „Sf. Volodemer” din Lugoj. Aşa s-a întâmplat şi în acest an, duminică, 29 iulie, cu deosebirea că au fost celebrate mai multe evenimente în cadrul acestei sărbători. Şi m-aş opri doar la două dintre ele: împlinirea a 25 de ani de la târnosirea bisericii ortodoxe ucrainene din urbea noastră şi a 1030, de la creştinarea Ucrainei.

Credincioşii ucraineni din Lugoj şi din zona Lugojului, în mod special, dar şi din alte părţi, au venit, în pofida caniculei de afară, cu mic, cu mare, foarte frumos îmbrăcaţi în impecabile costume populare, de o frumuseţe şi un colorit fascinante, la prăznuirea Hramului Bisericii Protopopiale „Sfântul Volodemer” din Lugoj.

Demn de remarcat a fost numărul foarte mare de tineri, dar şi de copii, participanţi la acest eveniment. Ceremonia a debutat, la ora 9, iar întreg serviciul religios a fost oficiat în limbile română şi ucraineană, de un sobor de peste 20 de preoţi (ceea ce reprezintă un adevărat record în materie), printre care P.On. Ilie Albiciuc, protopopul ortodox ucrainean de Lugoj, şi P.On. Ioan Cerbu, protopop ortodox de Lugoj, avându-l în frunte pe P.S. Paisie Lugojeanul, episcop-vicar al Arhiscopiei Timişoarei, care, la terminarea slujbei, i-a împărtăşit pe numeroşii credincioşi.

Printre participanţi, i-am zărit pe fostul deputat Sorin Stragea, gen. bg. (r) Ghe-orghe Feraru, Ivan Bloch, reprezentantul Comunităţii Evreieşti din Lugoj, fostul consilier local din partea FDG, Rudolf Trost, Ioan Covaci, preşedinte al UUR-Filiala Lugoj.

Ceremonia a luat sfârşit prin înconjurul bisericii, după care, cu toţii, au participat la o agapă creştinească. Este încă o dovadă elocventă că Banatul reprezintă un model în ceea ce priveşte ecumenismul, toleranţa şi înţelegerea între toate minorităţile trăitoare pe aceste meleaguri.

Mai multe în ediția tipărită:
în Lugoj, la toate chioșcurile de difuzare a presei,
și în magazinele partenere din zona de est a județului.

Mircea ANGHEL

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.