
Prăbuşirea gigantului
În mai 2014 era al patrulea din lume. Şi singurul care se infiltra lejer între marii Federer, Nadal, Djokovic şi Murray, fiind capabil de a-i invinge în momente cruciale. Uriaşul cu inimă de copil născut la Tandil, în Argentina spărsese demult barierele şocând în 2009, când îşi trecuse în C.V. primul Grand Slam la U.S. Open, după un show memorabil în cinci seturi contra lui Roger Federer. După care au început probleme delicate la tendoanele ambelor mâini, ce au determinat patru complicate operaţii şi tratamente. O criză care, în 2015, după lenta revenire, l-a aruncat pe poziţia 578 în clasamentul ATP. Ghinionistul de serviciu al tenisului, cum era numit, ajunsese în disperata situaţie de a-şi dori să redevină măcar “o persoană normală, sănătoasă“, înainte de a spera din nou la a ţine racheta în mână, căutând furibund şi permanent motivaţia de a crede şi a continua războiul cu destinul.
Lupta nevăzută
Un tip cu zâmbet blând, sentimental în ciuda aparenţelor şi izbiturii năucitoare a forehand-ului său unic, Juan Martin del Potro s-a ridicat tot mai puternic din fiecare lovitură pe care aprimit-o de la viaţă. Cu o răbdare şi insistenţă incredibile, alimentat de dragostea oceanului de fani cu care a fost permanent în contact în perioada de întuneric a imensei sale suferinţe. “Dacă voi mai juca din nou tenis” era expresia mereu prezentă în comunicarea sa cu cei apropiaţi, care l-au determinat să găsească mereu motivaţia de a crede şi a continua. “Rugaţi-vă pentru mine. Aş vrea ca în viitor să vă pot mulţumi de pe terenul de tenis, singurul loc care mă poate face fericit !” era mesajul pe care, înaintea ultimei şi decisivei operaţii din 2015, argentinianul îl posta într-un film trimis suporterilor săi.
Delpo reloaded!
Ce a urmat e de domeniul miracolului. Argint la J.O. 2016 de la Rio în finala cu Murray după ce i-a eliminat pe Djokovic şi Nadal, succes istoric ca lider al Argentinei în Cupa Davis (noiembrie 2016, după o fantastică semifinală cu Anglia învinsului Murray şi finala contra Croaţiei lui Cilic, ambele în deplasare !!), triumful la turneul de la Basel (2016) în faţa unui Federer invincibil aflat pe propriul teren, o nouă finală la Basel şi o superbă reuşită la U.S. Open contra lui Federer în 2017. După care, în acest week-end, minunăţia de finală de nepovestit la Indian Wells în care, după ce a ratat minge de titlu, a revenit victorios după trei mingi de meci anulate lui Federer. Nu-mi aduc aminte dacă, la emoţionantul discurs de final, Delpo a mulţumit sponsorului pentru premiul de aproape un million şi jumătate de dolari. Reţin însă ideea din vorbele pe care, gâtuit de lacrimi, i le-a adresat învinsului său, marele Roger: “E frumos pentru sport, pentru viaţă simplul fapt că mă aflu aici, aproape de tine!”. Juan Martin, uriaşul cu inimă de copil, a învins, să sperăm definitiv, în cea mai grea luptă.
Dan H. BRUDIU
De la US Open din 2009, DelPo este printre favoritii mei.
Recent, mi-a parut rau ca a pierdut Federer, dar m-am bucurat pentru DelPo.
NB,
avem si noi o gîgîlice de fata ce joaca tenis cu suflet mare, dar care e injurata in primul rind de „marii specialisti” mioritici.
Toata lumea vrea sa o bata, si e normal, ca-sa-i in tenis, dar nu i se permite sa si piarda. De catre aceiasi mari specialisti 😛
I se cere imperios „Simona, fa-ne mindri ca sintem romani!” iar cind pierde e desfiintata si e numita machidoana si zgircita, suferinda cu capul…
E foarte clar: nu stim sa ne apreciem putinele VALORI.