Podul de Fier din Lugoj a rezistat eroic la opt inundații grave în ultimii 119 ani

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Podul de Fier din Lugoj a rezistat la șapte inundații grave până acum, cea din 2020 fiind a opta încercare pentru trecerea peste Timiș, scrie Lugojeanul.ro. Potrivit istoricilor, viiturile peste care a trecut podul au fost chiar mai grave în anii 90 decât cele de după 2000. Chiar și așa, însă, podul a reușit să rămână pe picioare, însă de-a lungul timpului a fost tot mai neglijat de autorități.

„Deși avem speranța că bătrânul pod de fier va rezista, așa cum a facut-o timp de 119 ani în care s-a confruntat cu numeroase inundații (1910, 1912, 1926, 1949, 1966, 2000), rămânem cu o doză mare de amărăciune și deznădejde față de situația în care se află astăzi orașul Lugoj. În pofida eforturilor financiare depuse la începutul secolului XX de bravii cetățeni ai Lugojului (indiferent de etnia lor) pentru a moderniza și înfrumuseța polisul, constatăm, la o distanță de un secol, un regres urbanistic, cauzat de o administrație locală defectuoasă, ignorantă, dominată de orgoliile unor conducatori mărunți care s-au perindat în ultimii 30 de ani, lipsiți de orice fărâmă de spirit civic. Trebuie să remarcăm profesionalismul firmei „MANDEL (Julius), HOFFMANN (Sándor) & QUITTNER (Vilmos)” din Budapesta (Nádor-u. 20), care între 1901-1902 a construit podul pentru suma de 187. 807 coroane. Traversele, parapetele și arcele de fier (fiecare cu o deschizătură de 35 de m), au fost realizate la Uzinele din Reșița (StEG), însumând 185.554 tone fier. Inaugurarea solemnă a podului a avut loc în data de 31 august 1902, într-o zi de duminică, la ora 11. Cât timp trebuie să mai treacă până când podul va fi reabilitat? În ultimele trei decenii toate administrațiile locale s-au mulțumit să îl spoiască, fără să îl consolideze. Mai grav, soluția ridicolă a edificării unui pod nou, în apropierea celui de fier, este vehiculată, în dauna reabilitării celui mai cunoscut simbol arhitectural al Lugojului!”

scriu adminii paginii de Facebook Lugoj – identitate pierdută.  Podul de Fier nu a mai fost pus la o asemenea încercare de 15 ani, de la inundațiile din 2005. Potrivit datelor statistice, inundațiile din acest an au fost mai grave și decât cele din 2000. Intervenția pompierilor, care au consolidat malurile Timișului în oraș, a protejat străzile din calea apelor.

(foto: Anca Florentina Florescu)

                                             Denisa GREGA

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.