
Luni, 25 iunie 2018, în prezența familiei campionului Radu Ana, a antrenorului lugojean Luca Rădoi (cel care a descoperit talentul acestui mare sportiv de performanță), precum și a localnicilor, a avut loc slujba de pomenire și sfințirea plăcii memoriale, la doi ani de la trecerea în neființă a marelui campion, în locul iubit de Radu din copilărie, Cascada Cornet din Nădrag.
Radu Ana, născut la Nădrag, marele campion național și european la lupte libere, și-a dedicat viața sportului de performanță, ca sportiv la Clubul „Steaua” București, component al lotului național și olimpic, apoi ca antrenor al secției de lupte de la clubul „Steaua” București.
Activitatea ca sportiv de performanță:
– Legitimat la Steaua București între 1977-2006 și component al lotului național de lupte și cel olimpic;
– Maestru al sportului din anul 1992;
– A cucerit 14 titluri de campion național (cinci la individual și nouă cu echipa);
– Campion balcanic în anul 1984 (Turcia);
– Campion european la lupte libere la Katowice în 1987, categoria 54 kg;
– În 1986 a participat la Campionatele mondiale de juniori de la Schiferschstadt (Germania);
– A luat parte la doua ediții (1988 și 1991) ale Campionatelor europene de seniori obținând un loc 5, respectiv un loc 7;
– A luat medalia de bronz la Cupa Campionilor Europeni în anul 1991.
Activitatea ca antrenor:
– Antrenor al secției de lupte de la Clubul Steaua între 1998-2005;
– Antrenor la Centrul Olimpic de Juniori, până în anul 2013;
– A condus echipa clubului militar (alături de antrenorii Alexandru Geantă și Claudiu Tămădâianu) spre cucerirea unui număr de 25 de titluri de campion național individual (13 la seniori și 12 la juniori).
Dorința marelui sportiv Radu Ana era să împărtășească din experiența sa sportivă (pasiune, ambiție, determinare, multe sacrificii, mii de ore de antrenamente) tinerilor din comună, sperând că poate se va înființa un club sportiv în Nădrag pentru a putea antrena copiii, tinerii pasionați de lupte.
„…Primele lucruri care le-aș spune oricărui copil sau tânăr care vrea să facă lupte ar fi că fără muncă, disciplină și sacrificii nu poți face acest sport. Acestea le-am spus și celor doi băieți ai mei și pot spune că m-au ascultat. Unul este student la Institutul de Educație Fizică și Sport, celălalt rugbist la Steaua”, declara Radu Ana, marele campion al României, în luna martie 2015.
Consiliul Local Nădrag a recunoscut meritele marelui campion Radu Ana, prin Hotărârea nr. 82 din 27 septembrie 2017, conferindu-i titlul de „Cetăţean de onoare al comunei Nădrag” (post mortem).
„Consider că valorile trebuie respectate atunci când sunt în viață, indiferent de domeniu! Radu a fost pentru mine un model și, deși a fost cu aproape 2 ani mai tânăr decât mine, m-a determinat să încerc să fiu bun în tot ceea ce fac. Am încercat, prin această placă comemorativă, ca numele și valoarea lui sportivă să fie cunoscute și de generațiile viitoare și să-i motiveze poate să facă sport, să iubească și respecte natura!”, a declarat, pentru Actualitatea, Vasile Ana, fratele marelui campion, cel care a avut inițiativa acestei pietre comemorative, din dorința de a-l face cunoscut prin câteva cuvinte următoarelor generații.
„Eu am avut inițiativa de a pune această piatră comemorativă în locul iubit de Radu încă din copilărie, Cascada Cornet din Nădrag, dar la muncă m-a ajutat și prietenul meu Dorel Franțescu, coleg de generație cu Radu, căruia îi mulțumesc. Apreciez de asemenea sprijinul acordat de către Ocolul Silvic și mulțumesc, de asemenea, tuturor celor prezenți la comemorare. Mi-ar plăcea ca oamenii care vin la cascadă să respecte campionul, dar și natura (să nu lase gunoaie)!”, a mai declarat Vasile Ana.
Estera CIMPONERIU
Descoperă mai multe la Actualitatea Online
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.
Ma bucur pentru acest elogiu adus marelui sportiv Ana Radu…??