Pilotul şi copilotul unui avion cu 153 de pasageri au adormit în timpul zborului

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Un pilot şi un copilot au dormit simultan aproximativ 28 de minute, în timpul ce se aflau la manşa unui avion Airbus A320 plin cu 153 de pasageri. Zborul Batik Air se deplasa din sud-estul insulei Sulawesi către capitala indoneziană, Jakarta. Incidentul a dus la o serie de erori de navigaţie. Din fericire, însă, cei 153 de pasageri ai avionului Airbus A320 şi cei patru însoţitori de bord nu au fost răniţi în timpul zborului, care a durat 2 ore şi 35 de minute.

Ministerul Transporturilor a mustrat ferm compania Batik Air pentru acest incident, a declarat directorul transportului aerian, Maria Kristi Endah Murni, care a cerut companiilor aeriene să acorde mai multă atenţie timpului de odihnă al personalului navigant. Batik Air a precizat că „operează cu o politică de odihnă adecvată” şi că s-a „angajat să pună în aplicare toate recomandările de siguranţă”. Piloţii implicaţi în incident au fost suspendaţi temporar.

Căpitanul a cerut secundului său permisiunea de a se odihni, copilotul a preluat comanda, dar a adormit și el

Potrivit raportului KNKT, unul dintre cei doi piloţi (indonezieni, de 32 şi 28 de ani) nu se odihnise corespunzător în noaptea dinaintea zborului. La aproximativ 90 de minute după ce avionul a decolat, căpitanul a cerut permisiunea secundului său de a se odihni o vreme, cererea fiind aprobată. Copilotul a preluat apoi comanda aeronavei, dar a adormit și el involuntar. „Secundul are doi copii gemeni de o lună. Soţia sa a avut grijă de bebeluşi, iar el a asistat în timp ce se afla acasă”, se arată în raport. La câteva minute după ultima transmisie înregistrată de copilot, centrul de control zonal din Jakarta a încercat să contacteze aeronava. Acesta nu a primit niciun răspuns. La 28 de minute după ultima transmisie înregistrată, pilotul s-a trezit şi a realizat că copilotul său dormea şi că aeronava nu se afla pe traiectoria de zbor corectă. Acesta şi-a trezit imediat colegul, a răspuns apelurilor din Jakarta şi a corectat traiectoria de zbor, se arată în raport. Avionul a aterizat apoi în siguranţă.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.