Piloţii unui avion au adormit în timpul zborului, la 11.000 de metri altitudine, și au ratat aterizarea

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Doi piloți ar fi adormit în timpul zborului și au ratat aterizarea, în timp ce făceau o cursă din Sudan către Etiopia.

Incidentul a avut loc la bordul unui Boeing 737-800 al companiei Ethiopian Airlines, pe ruta Khartoum-Addis Abeba.

Aeronava naviga la 11.200 de metri altitudine, pe pilot automat, și a ratat coborârea pe Aeroportul Internațional Bole din Addis Abeba, destinația sa.

Controlorii de trafic nu a reușit să ia legătura cu echipajul, deși au făcut mai multe încercări de a-i contacta pe piloți.

Cu toate acestea, s-a declanșat o alarmă când avionul a depășit pista și și-a continuat zborul. Aceasta i-ar fi trezit pe piloți. Aeronava a început ulterior să coboare, aterizând în siguranță după aproximativ 25 de minute.

Datele sistemului de supraveghere ADS-B (Automatic Dependent Surveillance-Broadcast) arată că aeronava a depășit pista, înainte de a începe coborârea și a face manevrele de aterizare. Analistul Alex Macheras și-a exprimat pe Twitter șocul față de „incidentul profund îngrijorător”, despre care sugerează că ar fi putut fi rezultatul epuizării piloților.

„Oboseala piloților nu este nimic nou și continuă să reprezinte una dintre cele mai importante amenințări la adresa siguranței aeriene la nivel internațional”, a scris el.

Incidentul are loc la doar câteva luni după ce piloții a două companii americane, Southwest Airlines și Delta Air Lines, și-au avertizat directorii că epuizarea piloților este în creștere.

„Oboseala a devenit amenințarea numărul unu pentru siguranța Southwest Airlines”, a spus asociația piloților companiei.

În mai, ziarul italian La Repubblica a relatat că un pilot ITA a fost concediat după ce „a adormit” în timpul unui zbor între New York și Roma.

Copilotul era într-un interval de o „odihnă autorizată” în acel moment, ceea ce a făcut ca avionul Airbus A330 să piardă comunicarea cu controlorii de trafic aerian timp de zece minute, potrivit publicației.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.