E vremea lavandei, locația perfectă de altfel pentru fotografiile de sezon, așa că, dacă nu aveți o destinație pentru acest sfârșit de săptămână, puteți da o fugă la grădina cu lavandă din satul Sălbăgel, comuna Gavojdia.
Atelierul de Creații organizează aici prima ediție a evenimentului „Picnic la buni în lavandă”, eveniment care va avea loc în perioada 19 – 21 iunie (sâmbătă, duminică și luni de Rusalii), între orele 10 – 20.
„Ce vă oferim? Clipe de relaxare în natură, în lanul de lavandă, unde puteți crea amintiri alături de cei dragi (vă punem la dispoziție un decor deosebit și variat pentru cele mai reușite poze). Veți putea savura o limonadă rece la umbra prunilor, pe pătură (vă puteți aduce de acasă o păturiță și o mică gustare). Relaxare în hamace, ascultând ciripitul păsărilor și zumzetul albinelor, locuri de joacă special amenajate pentru cei mici, buchețele de lavandă proaspăt culeasă din grădină, săculeți parfumați cu lavandă și alte surprize”,
spune Zelina Magu, proprietara grădinii.
Lavanda era cunoscută pentru proprietăţile sale deja de pe vremea romanilor, dar era folosită şi de greci sau evrei. În Evul Mediu, francezii o puneau printre rufele curate sau pentru a le da un miros proaspăt. Prima dată, lavanda apare în cărţile de botanică destul de târziu, în secolul al XVIII-lea, descrisă de un naturalist suedez.
Din anii 1950, odată cu dezvoltarea industriei de parfumuri, în sudul Franţei, zona Provence, se cultivă câmpuri întregi cu lavandă, la nivel industrial. În prezent, cei mai mari producători de lavandă sunt Franţa şi Bulgaria, cele două ţări realizând aproximativ două treimi din cantitatea de lavandă la nivel mondial.
Lavanda a devenit și un must-have al ședințelor foto. Lavanda înflorește în toată splendoarea ei în a doua jumătate a lunii iunie, iar în iulie deja se culege.
Denisa GREGA
Descoperă mai multe la Actualitatea Online
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.
Lasă un răspuns