Pianiștii lugojeni au participat la cursuri de măiestrie interpretativă la Timișoara

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

În perioada 27 februarie – 1 martie a.c., Liceul de Artă „Ion Vidu” din Timișoara (manager de proiect prof. Roxana Maniu), în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Timiș (prof. dr. Dan Băcilă, inspector de specialitate), a fost amfitrionul unor atractive cursuri de masterclass, dedicate elevilor pianiști și flautiști de la școlile de muzică din Timișoara și Lugoj.

La pian, cursurile de măiestrie interpretativă au fost susținute de prof. univ. dr. habil. Manuela Iana-Mihăilescu, de la Facultatea de Muzică și Teatru a Universității de Vest Timișoara (fost dascăl, în tinerețe, la școala de muzică lugojeană), un nume de referință în arta pianistică pedagogică și interpretativă națională (recent, pianista timișoreană a susținut un eclatant recital la patru mâini, alături de Dragoș Mihăilescu, soțul său, pe scena Ateneului Român din Capitală), și Heejung Kim, profesoară la Hochschule für Musik din Nürnberg, specializată în muzică de cameră și corepetiție.

Cristina Bojin, profesoară la Berufsfachschule für Musik din Nürnberg, este o flautistă cu un frumos palmares, dobândit la competiții de specialitate de anvergură, o prezență constantă în juriile marilor concursuri naționale și internaționale.

Micii pianiști lugojeni prezenți în concertul care a finalizat cursurile, Alexandru Moț (Toccata de Pierre Sancan), Antonia Pfeiffer (Studiul op. 1, nr. 9 de Liszt), Estera Usciuc (Polichinelle de Rahmaninov), Patricia Roșca (Scherzo în si bemol minor de Chopin), Maia Buliga (Toccata de Haciaturian) și Ana-Ilinca Pfeiffer (Studiu op. 10, nr. 3 de Chopin), pregătiți de profesorii Carmen Schöner, Andreea Florea, Raluca Miclăuș și Claudia Crețiu, au produs o puternică impresie și chiar emoție, maestra coreeană, entuziasmată de înaltul nivel tehnic și interpretativ, afirmând, în fața publicului prezent în Sala de Concerte „Mihai Perian”, că va trebui să-i determine pe elevii germani să studieze mai mult, pentru a atinge nivelul artiștilor români.

Am audiat interpretări de calitate și din partea pianiștilor timișoreni, îndrumați de prof. Roxana Maniu, dar și a elevilor clasei de flaut a Gabrielei Popescu, profesoară, cu ani în urmă, la Școala Gimnazială de Muzică „Filaret Barbu”, unde a reușit să califice, pentru întâia dată, în anii ’90, un elev lugojean la o fază finală a Olimpiadei naționale.

Noi prezențe de excepție ale micilor artiști lugojeni pe importante scene de concert, care certifică vocația muzicală a orașului nostru. Cineva spunea, zilele acestea, că cineva cu putere decizională ar trebui să facă demersuri pentru instituirea, la Lugoj, într-un viitor apropiat, a unui Liceu de Muzică și, de ce nu, a unei secții a Facultății timișorene.

Constantin-T. STAN

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.