Pianista Luiza Borac – eveniment discografic

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Constantin-T. STAN

Integrala pianistică Constantin Silvestri
Concertul pentru pian și orchestră de George Enescu
Două miniaturi pianistice inedite de György Kurtág:
In memoriam László Ferenc („cu drag și încă foarte trist
prietenului Constantin-Tufan Stan”)

și …c’astăzi s-a născut… Márta 90 éves!

Constantă promotoare a muzicii românești (George Enescu, Dinu Lipatti, Constantin Silvestri) pe cele mai importante podiumuri de concert europene și din Statele Unite ale Americii, Luiza Borac este laureată a unor importante concursuri internaționale, dintre care menționăm doar câteva: Premiul I, în 1997, la Concursul „Viotti-Valsesia” (Italia) și la Concursul „Felix Mendelssohn-Bartholdy” (Germania), Medalia de argint, în 1998, la Concursul „Gina Bachauer” din Salt Lake City (SUA), Premiul I la Concursul „Edvard Grieg” din Oslo, Premiul pentru debut, în 2001, pe prestigioasa scenă newyorkeză de la Carnegie Hall și, nu în ultimul rând, laureată, în 1991, a Concursului Internațional „George Enescu”.

Maestra claviaturii a oferit melomanilor, de-a lungul timpului, înregistrări de referință: un dublu CD, în 2007, care întregeşte integrala opusurilor enesciene pentru pian (BBC Music Award pentru cel mai bun CD cu muzică instrumentală, după o competiție la care au fost prezente 1500 de înregistrări, votate de mai bine de 40.000 de melomani), și o integrală pianistică Lipatti, premiată de BBC Music Magazine.

În 2019, la Lugoj, la cea de-a VII-a ediție a Concursului Internațional de Interpretare Pianistică „Clara Peia”, marea interpretă a instituit un premiu ce-i poartă numele, înnobilând, prin demersul său, tradiționala competiție artistică din capitala culturală a românilor bănățeni.

Recent, Luiza Borac a dedicat iubitorilor muzicii clasice românești un dublu album CD cu integrala pianistică Constantin Silvestri (Complete Piano Works, editat, în 2020, de Profil Medien GMBH Neuhausen), cu două piese înregistrate în premieră: Dansuri populare române din Transilvania op. 4 (prima înregistrare pentru pian solo) și Sonata quasi una fantasia, op. 19, nr. 2 (1940). Cel de-al doilea CD cuprinde și prima parte (nefinalizată) din Concertul pentru pian în re minor de George Enescu (prima înregistrare CD, cu Orchestra Națională Radio din București, sub bagheta lui Rossen Gergov) și două piese – prezentate, de asemenea, în premieră – din creația pianistică a lui György Kurtág: In memoriam László Ferenc („cu drag și încă foarte trist prietenului Constantin-Tufan Stan” – Saint-André-de-Cubzac, 2010 III 24-27) – László Ferenc, eminent profesor la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, prieten comun, conducătorul tezei mele de doctorat, trecut la Domnul în 2010 – și …c’astăzi s-a născut… Márta 90 éves! 2017 octóber 1-re (IX 12-30) – un adevărat imn închinat soției sale, la împlinirea vârstei de 90 de ani, regretata pianistă Márta Kurtág.

Noi, lugojenii, păstrăm o luminoasă aducere-aminte prezenței celor doi muzicieni la Lugoj, în 2008, când burgul natal l-a cinstit pe György Kurtág, corifeul muzicii de avangardă europene, prin decernarea titlului de Cetățean de Onoare, iar maestrul a dăruit „urbi et orbi” una dintre capodoperele sale, Colinda-Baladă, op. 46.

Cu același prilej, la venerabilul liceu „Coriolan Brediceanu” s-a petrecut un eveniment de o superbă unicitate: staff-ul Universității Naționale de Muzică din București s-a deplasat la Lugoj, pentru a-i conferi maestrului distincția de Doctor Honoris Causa.

Un album de excepție, cu cinci premiere absolute, dar de preț oferit melomanilor, un nou succes eclatant al Luizei Borac, ambasadoare de succes, pe toate meridianele, a artei interpretative pianistice românești.

Despre admin 6570 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.