
În toamna anului 2016, un gest fără precedent avea să sublimeze atmosfera Lugojului, un burg hăruit, de tainice ursitoare, cu darul muzicii: primarul cetății ocrotite de Euterpe, Francisc Boldea, binecuvânta vechea scenă a Teatrului Municipal „Traian Grozăvescu” (edificiu inaugurat în decembrie 1900) cu un pian nou de concert, performant. Un act aparent banal, săvârșit printr-o simplă trăsătură de condei în proiectul de buget din exercițiul financiar curent, dar care exprima, netăgăduit, voință managerială, viziune culturală și un profund, curat atașament civic pentru orașul natal. Ce alt edil s-ar fi încumetat să se lase ademenit de vraja muzicii într-o epocă tensionată, marcată de multiple și complicate așteptări în cele mai diverse compartimente socio-economice, investind o sumă considerabilă? Am fost contemporanii unui moment aproape irepetabil, care a sensibilizat și înseninat suflete și conștiințe obosite de atâta zavistie, încrâncenare și intoleranță. Lugojenii, care, de-a lungul ultimelor veacuri, își ostoiseră sufletul însetat de dulcile armonii orfice în acordurile, adesea schimonosite, ale unor piane hodorogite, vor avea acum privilegiul de a-și domoli setea de frumos în cel mai elevat mod. Probabil că succesul eclatant (prin numărul și valoarea excepțională a participanților) al celor cinci ediții ale Concursului de Interpretare Pianistică „Clara Peia” (un unicat pe plan național) a generat, în forul intim al unui edil cu rădăcini pierdute în istoria inexpugnabilei cetăți a lui Ioan Vidu, fireasca motivație de a continua, într-un irezistibil crescendo, împlinirea inițiativei inițiale: un pian nou de concert performant și pentru Școala Gimnazială de Muzică „Filaret Barbu”, un simbol pentru vocația orașului, un laborator în care dascăli modești, aproape neștiuți, dar perseverenți și dăruiți au șlefuit, cu migala sisifică a unui giuvaergiu, talente de preț, cu sclipiri de cristal, spre a fi trimise în lume ca autentici soli, mesageri ai spiritualității românești.
Printr-o fericită și, credem, providențială coincidență, membri ai staff-ului managerial al multinaționalei Honeywell Life Safety Romania SRL, coordonată cu har de ec. Paul Cărămidaru, director general, au inițiat și aprobat un proiect destinat renovării complete, unitare a Studioului de Concerte al Școlii de Muzică: podium, parchet, lambriuri, ușă antifonică, draperii la cele mai înalte standarde calitative. Elemente ce vor conferi o ambianță deosebită într-un spațiu concertistic de excepție, pe scena căruia vor putea evolua, de acum înainte, cele mai mari nume ale artei interpretative. În octombrie a.c., pe noua scenă, se va desfășura, sub patronajul Primăriei, un nou festin muzical: prima ediție a Concursului Internațional de Canto „Titus Olariu”. Titus Olariu, o personalitate excepțională a spațiului cultural bănățean – avocat, pilot de aviație în Primul Război Mondial, membru fondator al Operei Române din Cluj, prefect al județului Severin, deputat, în două legislaturi, în Parlamentul României interbelice –, o inconfundabilă voce baritonală, formată la școala lui Gheorghe Dima, a activat cu succes ca solist la Wiener Volksoper și Sächsische Staatstheater din Dresda. Va fi o competiție selectă (dedicată întregii tipologii vocale), destinată promovării culturale a Lugojului, omagiu adus de organizatori jubileului centenar al Marii Uniri.
Demnă de remarcat implicarea constantă a unor devotați cetățeni în folosul actului pedagogic-artistic local: recent, Gheorghe Oniga, un adevărat Mecena al oamenilor de cultură lugojeni, a donat Școlii de Muzică un violoncel. Un instrument cu semnificații vechi și pilduitoare pentru viața muzicală locală: în 1911 și 1912, pe scena fostei săli festive a Hotelului „Dacia”, a concertat marele Pablo Casals, iar dintre numele importante ale artei interpretative violoncelistice autohtone trebuie să le amintim pe Laura Vlad (una dintre surorile lui Victor Vlad Delamarina) și, contemporană cu noi, Oana Unc, membră într-o orchestră de anvergură internațională, Orchestre National de France.
Inaugurarea noului pian de concert și a sălii de spectacole (Studioul de Concerte „Elisabeta Toth”), sub noua înfățișare, vor fi oficiate în dimineața zilei de 27 aprilie a.c., cu prilejul deschiderii festive a celei de-a VI-a ediții a Concursului Internațional de Interpretare Pianistică „Clara Peia”.
Constantin-T. STAN
Lasă un răspuns