Peste 80 de voluntari la renovarea casei unei bătrâne din Ersig

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Elena Nimițan are 71 de ani și trăiește dintr-o pensie de numai 142 de lei, în satul Ersig din județul Caraș Severin. Ea locuia într-o rulotă deoarece casa mică pe care o avea era într-o stare avansată de degradare. Acoperișul a alunecat într-o parte, iar pereții erau crăpați, soba nu mai era funcțională, astfel încât bătrânei îi era teamă să mai locuiască înăuntru. Rulota în care locuia este foarte mică, nu este izolată, vara era extrem de cald, iar pe timp de iarnă era rece, ea reușind să se încălzească doar cu un reșou electric sau cu o butelie de la aragaz.

”Cineva din sat ne-a semnalat situația în care se afla bătrâna și ne-am dar seama că, deși timpul risca să nu mai fie favorabil, trebuia să intervenim de urgență deoarece nu puteam să o mai lăsăm pe bătrână să își petreacă o iarnă în rulotă. Am făcut un plan deoarece intenționam să schimbăm acoperișul, să îi construim o sobă și să îi refacem peretele de la drum care stătea să cadă. Imediat ce am anunțat cazul, foarte mulți oameni au dorit să o ajute pe tanti Lenuța, cu bani, materiale de construcție, dar mulți au și venit la fața locului ca să dea o mână de ajutor”, a declarat președintele asociației Acasă în Banat, Radu Trifan.

 Din cauză că intervenția era una de amploare, aceasta s-a desfășurat în mai multe etape. Voluntarii s-au adunat și au lucrat timp de trei zile (în 10 noiembrie, în 17 noiembrie și în 21 noiembrie), și au stat chiar și pe frig, ploaie și pe întuneric pentru a se asigura că va fi terminată căsuța pentru tanti Lenuța. La final, casa are un acoperiș nou cu burlane și scurgeri, o ușă și geamuri noi, pereții au fost refăcuți, tencuiți și văruiți, pe jos a fost montat parchet și covoare. Înăuntru a fost construită o sobă care să îi țină de cald în această iarnă, iar lemnele primite au fost sparte și puse lângă casă, la adăpost. A fost construit un wc din lemn și terenul a fost împrejmuit cu un gard. Au fost plantați pomi fructiferi, dar au fost puse și câteva flori.

”Suntem foarte fericiți că am reușit să terminăm ce ne-am propus, în ciuda tuturor dificultăților apărute pe parcurs. De astăzi, tanti Lenuța poate să se întoarcă înapoi în casa ei, își poate continua viața, își poate primi în casă familia și nepoții. Le mulțumim tuturor celor care s-au implicat pentru a face posibil acest lucru”,  a spus președintele asociației Acasă în Banat, Radu Trifan.

Casa Nimițan din Ersig este a opta casă renovată de Asociația Acasă în Banat, cu sprijinul voluntarilor.

Asociația Acasă în Banat își propune să păstreze patrimoniul cultural al regiunii Banat, să redea culoare satului bănățean, să redescopere adevăratele valori: oameni buni și gospodari, case frumoase și poveștile lor. Avem grijă de ele să le dăm mai departe, să nu piară în timp și în uitare.

 Mai multe detalii, donații în materiale sau obiecte, precum și pentru programul renovărilor, vă rugăm să ne contactați pe pagina de Facebook a Asociației Acasă în Banat.

https://www.facebook.com/acasainbanat/

 Donații se pot face către:

Asociația Acasă în Banat, CIF 39329018

sat. Valeapai, nr.134, comuna Ramna, județul Caraș-Severin

IBAN: RO58BPOS36821486626RON02

Email: acasainbanat@gmail.com

 

 

 

 

 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.