Peste 41 de milioane de țigarete de contrabandă au fost capturate de autorități în primele 6 luni ale anului

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook,
ne poți citi pe
Telegram și Google News

În primele sase luni ale anului 2022, autoritatile romane au capturat peste 41 de milioane de tigarete, a caror valoare de piata se ridica la peste 26 de milioane de lei (peste 5 milioane de euro), conform datelor www.stopcontrabanda.ro, singurul centralizator in timp real al capturilor de tigarete de contrabanda din Romania. 

Piata neagra a tigaretelor din Romania a inregistrat astfel o  scadere de aproximativ 30% fata de prima jumatate a anului 2021, pe fondul eforturilor autoritatilor de combatere a traficului ilicit si al reducerii volumului contrabandei la granitele de nord ale tarii. Potrivit StopContrabanda.ro, in primele 6 luni ale anului 2021 au fost capturate peste 61 de milioane de tigarete de contrabanda, cu aproximativ o treime mai mult decat volumul inregistrat in prima jumatate a anului curent.  Piata neagra de tigarete se mentine sub pragul istoric de 8% din consum in prima jumatate a anului, un nivel relativ constant fata de inceputul de an, conform datelor Novel Research.

Capturi semnificative la granitele de sud si est ale tarii

In primele sase luni ale anului 2022, cel mai mare volum de tigarete de contrabanda capturate a fost inregistrat in judetele Constanta (peste 15 milioane de tigarete capturate), Valcea (peste 11 milioane de tigarete) si Suceava (aproape 3 milioane de tigarete), potrivit datelor centralizate pe www.stopcontrabanda.ro.  

Recent, in luna iunie 2022, au fost facute si cele mai mari trei capturi de tigarete din acest an, in Constanta, Valcea si Calarasi, unde autoritatile au confiscat in total aproape 28 de milioane de tigarete, in valoare de peste 18 milioane de lei (peste 3,6 milioane de euro). Doar in Constanta au fost capturate recent peste 15 milioane de tigarete de contrabanda, in valoare de peste 11 milioane de lei (2,2 milioane de euro).

Doua fabrici ilegale si capturi record in valoare de 2 milioane de euro, descoperite in acest an  

In primele sase luni din 2022, autoritatile au descoperit si doua fabrici ilegale de tigarete, in judetele Neamt si Buzau, de unde au fost confiscate aproximativ 21 de tone de tutun.  Tigaretele ce urmau a fi fabricate din volumul de tutun capturat aici ar fi valorat peste 2 milioane de euro pe piata neagra, conform datelor centralizate pe StopContrabanda.ro.

De asemenea, potrivit autoritatilor, in prima jumatate de an se observa o crestere a cantitatii de tutun brut si tutun de narghilea introdusa ilicit pe piata romaneasca. Potrivit ANAF, de la inceputul anului 2022 au fost confiscate peste 50 de tone de tutun brut fara acte necesare transportului, procesarii sau comercializarii.  Tot ilegal au fost introduse in Romania la inceputul anului si 1.750.000 de timbre de acciza ce urmau a fi folosite la marcarea produselor ilicite din tutun.  

Despre contrabanda cu tigari in Romania

  • Romania are cel mai ridicat nivel al contrabandei cu tigarete din Europa de Est.
  • Romania are 2.000 de km de granita cu tari non-UE, in care pretul tutunului poate fi de pana la sase ori mai mic.
  • Traficul ilicit de tigari prejudiciaza anual statul roman cu aproximativ 2 miliarde de lei, ceea ce reprezinta contravaloarea a 667 km de drum national modernizati.
  • Fiecare container de tigari ilegale inseamna un milion de euro profit pentru retelele de contrabanda. Date ale Interpol arata ca traficul ilicit de tigari este un catalizator pentru traficul de droguri, arme, persoane si chiar activitati teroriste.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.