Pavilion Muzical, un proiect de 80.000 de lei al Asociației Trib’Art

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Pavilion Muzical, un proiect al Asociației Trib’Art, finanțat din bugetul local al municipiului Lugoj cu suma de 80.000 de lei, aduce la Lugoj, în perioada 20 noiembrie – 18 decembrie, o serie de evenimente de educație muzicală alternativă. Prin intermediul activităților ce se vor desfășura la Centrul de Tineret (Str. Bucegi Nr. 21), cei mici sunt încurajați să descopere, să înțeleagă și să învețe muzică, stimulându-le, în același timp, creativitatea.

Activitățile din cadrul proiectului sunt:

  • Expoziție interactivă de instrumente muzicale
  • Ateliere de vioară, coregrafie și creație de instrumente muzicale din materiale reciclabile
  • Curs intensiv de improvizație
  • Concerte educaționale
  • Workshop pentru cadre didactice

Deschiderea are loc duminică, 20 noiembrie 2022, când, între orele 11:00 – 14:00, va fi vernisată expoziția de instrumente muzicale, iar între orele 16:00 – 18:00 este programat un concert educațional, la care pot participa atât copiii, cât și părinții.

Structura evenimentului:

21 noiembrie, ora 17:00 – Workshop online dedicat cadrelor didactice

Dascălii vor învăța concret cum să transforme o banală oră de muzică într-o experiență plăcută pentru elevi și dascăli deopotrivă, respectând, în același timp, programa școlară.

Workshop-ul va fi susținut de Ștefana Țițeica, absolventă a Conservatolui “P. I. Ceaikovski” din Moskova, actualmente violonistă și mediator muzical în cadrul Orchestrei Radiodifuziunii din München, acolo unde este stabilită. Întâlnirea are loc pe platforma Zoom. Cei interesați sunt rugați să completeze formularul de înscriere de la adresa https://bit.ly/3O77v5Z.

  • SĂPTĂMÂNA I – 23 noiembrie – 27 noiembrie (miercuri – duminică)

*Expoziție interactivă de instrumente muzicale

Program de vizitare:

Miercuri, joi, vineri: 11:00 – 14:00 |16:00 – 18:00

Sâmbătă, duminică: 11:00 – 14:00

*Atelier de vioară susținut de Nicolae Dobrovicescu

Sâmbătă, 26 noiembrie: 16:00 – 18:00

*Concert educațional

Duminică, 27 noiembrie: 16:00 – 18:00

  • Săptămâna II – 30 noiembrie – 04 decembrie (miercuri – duminică)

*Expoziție interactivă de instrumente muzicale

Program de vizitare:

Miercuri, joi, vineri: 11:00 – 14:00 |16:00 – 18:00

Sâmbătă, duminică: 11:00 – 14:00

*Atelier de creație de instrumente muzicale

din materiale reciclabile susținut de Sorina Savii

Sâmbătă, 03 decembrie: 16:00 – 18:00

*Concert educațional

Duminică, 04 decembrie: 16:00 – 18:00

  • Săptămâna III – 07 decembrie – 11 decembrie (miercuri – duminică)

*Expoziție interactivă de instrumente muzicale

Program de vizitare:

Miercuri, joi, vineri: 11:00 – 14:00 |16:00 – 18:00

Sâmbătă, duminică: 11:00 – 14:00

*Atelier de coregrafie susținut de Antonia Itineanț

Sâmbătă, 10 decembrie: 16:00 – 18:00

*Concert educațional

Duminică, 11 decembrie: 16:00 – 18:00

  • Săptămâna IV – 14 decembrie – 18 decembrie (miercuri – duminică)

*Expoziție interactivă de instrumente muzicale

Program de vizitare:

Miercuri, joi, vineri: 11:00 – 14:00 |16:00 – 18:00

Sâmbătă: 11:00 – 14:00

*Curs intensiv de improvizație susținut de Nicolae Dobrovicescu

Sâmbătă, 17 decembrie: 16:00 – 18:00

*Concert educațional de închidere

Duminică, 18 decembrie: 16:00 – 18:00

  • Concertele educaționale vor fi susținute de muzicienii:

Nicolae Dobrovicescu – vioară

Daniela Godea – vioară

Goran Lolici – contrabas

Patrick Cojerean – percuție

Andrei Văleanu – clarinet

Pentru vizitarea expoziției, înscrierea la ateliere și participarea la cursul intensiv este nevoie de completarea formularului de la adresa https://bit.ly/3O92Lg3, în care doritorii sunt rugați să menționeze numele și vârsta micului artist, tipul de activitate aleasă și ora de participare.

Cursul este potrivit pentru copii cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani și nu este necesar ca cei mici să fi studiat anterior vreun instrument.

Curatorii expoziției sunt Nicolae Dobrovicescu și Antonia Itineanț.

Descriera artiștilor din cadrul proiectului Pavilion Muzical

NICOLAE DOBROVICESCU

Violonist, directorul artistic al proiectului

Nicolae Dobrovicescu, violonist al Orchestrei Române de Tineret și concertmaestru al Orchestrei KamerArt, a început studiul viorii la vârsta de 5 ani. Până în prezent, a câștigat peste 30 de premii naționale și internaționale la concursuri din România, Italia și Regatul Unit. A concertat pe scene precum Philharmonie de Paris, Elbphilharmonie Hamburg, Wiener Musikverein sau Konzerthaus Berlin. În calitate de solist, a susținut concerte împreună cu Camerata Regală, Filarmonica „Ion Dumitrescu” Râmnicu Vâlcea și Orchestra KamerArt. 

ANDREI VĂLEANU

Clarinetist

Născut în 1996 la Ploiești, Dan-Andrei Văleanu a crescut într-o familie de muzicieni. La vârsta de 7 ani începe studiul muzicii la Colegiul de Artă “Carmen Sylva” din Ploiești. De-a lungul anilor de liceu, reușește să obțină premii importante la concursuri și olimpiade naționale.

La vârsta de 15 ani susține primul concert în calitate de solist, alături de Filarmonica “Paul Constantinescu” din Ploiești, instituție cu care a mai avut până în prezent cinci astfel de colaborări. În 2020, a susținut un concert și alături de Filarmonica “Mihail Jora” din Bacău.

După absolvirea liceului, în anul 2015, începe studiile de licență în cadrul Universității Naționale de Muzică din București, la clasa de clarinet a prof. Emil Vișenescu. În această perioadă își concentrează activitatea preponderent pe orchestră și muzică de cameră. Este membru al Orchestrei Naționale de Tineret din anul 2016 și a colaborat cu orchestre precum: Filarmonica “George Enescu” din București, Orchestra Națională Radio, Orchestra de Cameră Radio și Filarmonica “Paul Constantinescu” din Ploiești.

După finalizarea studiilor, s-a dedicat muzicii de cameră și organizării de evenimente, colaborând cu festivaluri precum Sonoro (București, Cluj) și Eufonia (Timișoara). Din anul 2021 a înființat Asociația Sync.

ANTONIA ITINEANȚ

Coregraf și performer

Antonia Itineanț are 24 de ani și este din Timișoara. A absolvit Universitatea Națională de Teatru și Film „I. L. Caragiale” București, secția Artă – Coregrafică – licență și master,
avându-le ca profesoare pe Elena Zamfirescu și Andreea Duță.

Este coregraf și performer, activând, în principal, în zona sectorului cultural independent. Dintre cele mai recente proiecte se numără: „In Between” – spectacolul de disertație (selectat în Bucharest Fringe 2022), „Ethnic Love Mix. Vol. 12” – regia: Olga Torok, coregrafia: Gisela Heredia, trainer la festivalul T4T, Timișoara.

După terminarea masterului, s-a întors în Timișoara pentru că simte că aici poate crește ca și coregraf și dansator. Dorește să exploreze cât mai mult în sfera limbajului coregrafic, iar în
ultimul timp este preocupată de managementul cultural. Două lucruri pe care le iubește doar cu puțin mai puțin decât dansul sunt: cititul și privitul competițiilor sportive.

STEFANA ȚIȚEICA

Violonistă, pedagog de concert, mediator muzical

Ștefana Țițeica a îmbinat activitatea interpretativă și cea educativă de-a lungul întregii cariere. A început să cânte la vioară la vârsta de patru ani la București, orașul său natal. Și-a făcut studiile la Conservatorul „P.I. Ceaikovski” din Moscova (clasa de vioară a Elisabetei Gilels), pe care l-a absolvit cu diploma de merit. A urmat o carieră interpretativă, ca solistă, în ansambluri camerale și în orchestră, pe lângă care a predat vioară și muzică de cameră, atât copiilor, cât și tinerilor care aspiră la o carieră profesionistă. A activat, de asemenea, în programe de vară pentru elevi supradotați și a prezentat lucrări la mai multe conferințe internaționale de educație a supradotaților.

După ce s-a stabilit la München, Ștefana Țițeica a lucrat pentru Radiodifuziunea bavareză ca violonistă în orchestră, iar din 2003, și ca mediator muzical. A contribuit la dezvoltarea activității departamentului de educație al orchestrei sale prin proiectarea de concerte educative, conceperea și redactarea de materiale didactice pentru școli, workshop-uri pentru cadre didactice, muzicieni și clase de școală. În 2018, a inițiat programul educativ al orchestrei de cameră din Augsburg, pentru care concepe și moderează concerte pentru familii și elevi și desfășoară diferite proiecte de colaborare cu școli. În cadrul seriei de concerte educative pentru copii “Do Re Mi Start!” a Academiei de Muzică din Cluj-Napoca, contribuie la dezvoltarea de noi programe și la îndrumarea tinerilor muzicieni care le susțin. A condus workshop-uri de mediere muzicală pentru studenți și absolvenți ai Academiei de Muzică, workshop-uri pentru cadre didactice ca și ateliere muzicale în grădinițe și școli în Cluj-Napoca. A conceput programe de concerte educative pentru mai multe filarmonici din România.

Ștefana Țițeica a îmbinat experiența în domeniile muzicii și educației cu interesul pentru cercetarea academică în teza sa de doctorat „Concertul educativ pentru copii – repertoriu și aspecte (conducător Prof. univ. dr. Adraina Pop), susținută cu succes în 2014 la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. 

PATRICK COJEREAN

Percuționist

Cojerean Patrick este absolvent al  Facultății de Muzică și Teatru din Timișoara, Secția Percuție, iar în prezent este masterand în cadrul aceleași instituții. La 24 de ani, predă deja percuție în cadrul Liceului de Artă „Ion Vidu” din Timișoara. Este, de asemenea, membru al Orchestrei Române de Tineret și colaborator al Operei Naționale Române din Timișoara și al Filarmonicii Banatul Timișoara.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.