Partide politice românești în interbelic (8)

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Liga pentru Apărarea Românismului din Basarabia
Salvați Basarabia!

Politicienii varsă ura în sufletele fraților de același sânge
și compromit, cu o criminală inconștiență, încrederea pe care trebuie
s-o aibă poporul în conducătorii acestei țări.
Legile noastre, prea îngăduitoare, sunt lipsite de orice efect.
Nimeni nu poate semăna anarhia într-o țară așa de bună și îngăduitoare.
Înalta Regență să cheme guvernul Maniu la suprema datorie sau să-l alunge.

Sufletul neamului nostru în Basarabia sângerează. De ani de zile, cu o diabolică stăruință, bolșevicii, cu orice preț, caută să tulbure închegarea noastră desăvârșită în granițele regatului întregit. Cu nici un chip, ei nu pot să se împace cu marele adevăr: Basarabia lui Ștefan Voievod și-a regăsit, după un lung calvar, drumul ei istoric. Din stepele îndepărtate suflă o vijelie groaznică. Nu e zi ca să nu fim vestiți că o nouă ispravă, una mai ticăloasă ca cealaltă, s-a abătut peste capetele noastre. De unde vin aceia care atacă trenurile, vor să arunce în aer șantierele și să nimicească depozitele de munițiuni? Cine a înarmat brațul aceluia care a azvârlit în aer o parte din Senatul României și cine-i plătește pe spionii care mereu sunt aduși  spre judecată în fața Consiliilor noastre de război?

Români, voi nu trebuie să uitați că Basarabia e inundată de mii de manifeste, că prin sate se face o propagandă al cărei scop e bolșevizarea și alipirea la Rusia sovietică. Nu sunteți străini de veștile purtate prin gazete că, în toate orașele basarabene, comuniștii, în frunte cu steaguri roșii, cu un curaj neînchipuit, strigă: „Jos România! Vrem alipirea la Rusia!” Păzitori ai ordinii, în vremea din urmă, au fost loviți, ziua mare, pe străzile Chișinăului, iar sancțiunile aplicate vinovaților, datorită legilor noastre prea îngăduitoare, au fost lipsite de aproape orice efect. În Chișinăul românesc apar patru gazete, zilnic, în rusește și toate cer același lucru: „Basarabia, a basarabenilor, afară românii din vechiul regat!”

Pe când soldații noștri stau de strajă la Nistru și apără nu numai liniștea noastră, dar și siguranța Europei, mulți dintre politicieni, uitând datoria lor de cetățeni, varsă ura în sufletele fraților de același sânge și compromit, cu o criminală inconștiență, încrederea pe care trebuie s-o aibă poporul în conducătorii acestei țări. Batjocura ceasta trebuie să se isprăvească.

Noi ne adresăm tuturor cetățenilor care trăiesc pe pământul României, indiferent de religie și naționalitate, și-i rugăm ca, alături de noi, să ceară guvernului să ia cele mai riguroase măsuri față de cei de cred că pot semăna anarhia într-o țară așa de bună și îngăduitoare. Sângele celor 800.000 de români nu s-a vărsat zadarnic pe toate câmpurile de bătaie, ca astăzi să vedem Basarabia pradă propagandei care ne vine de peste Nistru.

Noi, un grup de intelectuali, nemaiputând tolera starea aceasta de lucruri, ne-am constituit într-o Ligă și, plini de încredere, chemăm alături de noi cetățenii care simt românește, ca să putem duce cu mai multă energie lupta pentru Apărarea Românismului în Basarabia. Cerem guvernelor, oricare ar fi ele, să vegheze cu toată hotărârea și să aplice sancțiunile cele mai riguroase contra celor ce cred că România a ajuns o țară unde se poate tolera la nesfârșit orice acțiuni contrare ordinii de Stat în cadrul ideii naționale. Credem că măcar acum, când primejdia a devenit iminentă, Înalta Regență va ști să cheme guvernul Maniu la suprema datorie sau să-l alunge dacă nu va fi adus la simțul realităților. Altfel, răspunderea catastrofei ce ne așteaptă va cădea întreagă pe umerii ei. („Basarabia”, București, V, 4-5, aprilie 1930, p. 6)

Constantin-T. STAN

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.