Partide politice românești în interbelic (6) Partidul Național Român

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Celelalte partide au stăpâni care stau departe de voi.
Toate aceste partide au câte un stăpân de care trebuie să asculte.
Cel ce nu ascultă de „șeful” care-l plătește e dat afară ca o slugă netrebnică.
Unii, rătăcind de la șef la șef, ajung ca frunza pe lac,
bătută de vânt și mânată de valuri.

Acum, când din nou sunteți chemați să vă dați votul la alegerile de deputați și senatori în Corpurile Legiuitoare ale României întregite, grăiesc către voi, în numele Partidului Național Român din Ardeal și Banat, sub al cărui steag ați dat voi, părinții voștri și strămoșii voștri, atâtea lupte frumoase, care se vor pomeni în istorie cu laudă și mândrie, pentru că au fost luptele din care a răsărit întregirea neamului nostru într-o singură mare și puternică țară: România întregită de la Nistru până aproape de Tisa, mai rămânând sub stăpânire străină – durere! – o parte a Banatului și vreo câteva comune în Ungaria, pentru a căror eliberare suntem datori să lucrăm, să muncim și să ne jertfim cu același foc și cu aceeași dragoste cu care am lucrat, muncit și ne-am jertfit pentru eliberarea noastră de sub jug străin.

Astăzi, când grăiesc către voi, în numele acestui partid, o fac ca să vă rog și îndemn pe toți, cu mic cu mare, să vă adunați din nou sub acel steag sfințit în lupte și suferințe și să votați cu toții candidații de deputați și de senatori al Partidului Național Român! Vă rog și vă îndemn la aceasta, pentru că în aceste zile grele mă simt dator să vă spun că Partidul Național Român este astăzi singurul vostru partid, singurul partid zămislit din durerile, nevoile și suferințele voastre, singurul partid care nu are alt stăpân decât însuși poporul român din Banat și Ardeal, și afară de acest partid altul… nu avem!

Celelalte partide care mai trimet candidați la voi, toate au stăpâni care stau departe de voi.

Partidul liberal nu este al vostru, ci al dlui Brătianu, partidul averescan este al generalului Averescu, cel conservator al dlui Marghiloman și așa mai departe, toate aceste partide au câte un stăpân sau „șef”, cum s-au deprins a zice, și partidele acestea trebuie să asculte de șefii și stăpânii lor, pentru că cel ce nu ascultă de „șef” e dat afară ca o slugă netrebnică, care nu ascultă de stăpânul ce-l plătește.

Stăpânul Partidului Național Român este poporul și acesta poruncește, acesta are să țină pe cei vrednici și să-i alunge pe cei nevrednici. Așa a fost în vremurile trecute, după cum bine știți, așa este astăzi și așa trebuie să fie și în viitor. Și rău fac acei frați ai noștri care, din supărare sau din alte pricini, părăsesc acest partid și caută să se închine la idoli, pentru că aceștia ajung ca frunza pe lac, bătută de vânt și mânată de valuri. Astăzi se închină la unul, mâine la altul și poimâine nu mai știu ai cui sunt. Și pe când rătăcesc acești frați de la șef la șef, ieri la generalul Averescu, astăzi la dl Brătianu și mâine Dumnezeu știe pe la cine, suferă Partidul Național Român și suferă poporul, pentru că în loc să fie toți fiii poporului pe aceeași brazdă, lucrând, muncind și luptând împreună, umăr la umăr, pentru binele tuturor, pentru înaintarea țării și pentru bunăstarea poporului, se răsfiră care încotro, ca puii de potârniche, împiedicându-se unii de alții și împotrivindu-se unii altora, așa că, în loc de bine, ajungem tot din rău la mai rău.

(Valeriu  Braniște, Glas de chemare. Scrisoare către alegători, Tipografia Ion Sidon, Lugoj, 1922, 3-4)

A consemnat:

Constantin-T. STAN

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.