Partide politice românești în interbelic (3) Cine sunt bolșevicii?

Noi, bolșevicii, suntem muncitori care lucrăm la plug și la ciocan
Muncitori din toată lumea, organizați-vă!
Burghezii beau sângele muncitorilor
Vă chemăm, tovarăși, uniți-vă toți în jurul celor
care vă deschid ochii și formați o putere voinică

Burghezii și popii spun că bolșevicii sunt hoți și războinici, care jefuiesc norodul ca să se îmbogățească singuri. Nu, nu-i adevărat. Bolșevicii sunt un partid revoluționar, cel mai puternic din lume. Bolșevicii suntem noi, oameni muncitori, care lucrăm din zori până-n noapte la plug și la ciocan pentru burghezi.

Și muncitorii s-au încredințat că ei au dreptate în lume, că pământul trebuie dat la acei care îl muncesc, iar fabricile, la acei care muncesc în ele. Atunci, burghezii văzând că rămân fără nimic și le vine rândul să lucreze, au început a zbiera și a batjocori bolșevicii, ca să poată stăpâni pământul și fabricile în mâinile lor.

Burghezii basarabeni au adunat Sfatul Țării, care acum se cheamă Casa Noastră, și ne-au vândut la burghezi și la regele român foarte ieftin, cu 4 milioane de ruble, care le-a luat Inculeț și Ciugureanu din Sfatul Țării. De când pe noi ne-au vândut, noi o ducem foarte greu, căci ne-au luat bucățica de la gură și cămașa de pe noi, iar mulți sunt împușcați și închiși în închisori, și după asta încă ne obligă să jurăm burghezilor și regelui României, iar după aceasta să ne ducă în Bucovina și în Transilvania, iar noi să omorâm muncitorii de acolo, care sunt vânduți ca și noi.

Acum, regele României, ca să nu izbucnească revoluția, ca să nu cadă în glod, vrea să dea pământ cu bani, fiindcă cât veți trăi tot veți plăti bani și pământul tot nu-l veți răsplăti. Dar bolșevicii-muncitori declară că fabricile trebuie date la acei care lucrează acolo, iar pământul de împărțit fără niciun ban.

Să vedem cum dau ei pământ. Ei nu dau pământ cum se cuvine, dar numai ne înjugă, ca să tragem la jug până vom muri pentru burghezi și regele românesc.

Acum, tovarăși, se vede prea bine cine-s hoți și războinici, cine bea sângele muncitorilor. Aceștia sunt burghezii. Noi, bolșevicii, suntem muncitori și dorim să muncim cu adevărat, noi vrem să muncim toți ca unul și unul ca toți.

Trebuie să lucreze toți, dar nu o mie de muncitori să lucreze, iar un burghez să șadă, să bea sângele din muncitori, după cum spuneau cândva oamenii întunecați, că noi, muncitorii, suntem dați pe pământ ca să lucrăm pentru boieri.

Aceasta nu înseamnă dreptate, trebuie să lucrăm toți, ca să nu fie unul boier, iar altul muncitor. Trebuie să fie toți egali, după cum și este acolo, unde a biruit revoluția, în Rusia, în Germania, Austria și Bulgaria. Acuma acolo sunt toți ca unul, de acuma acolo nu-s boieri, toți lucrează după puterile lor. Așa trebuie să facem și noi, tovarăși, trebuie să facem dacă vrem să restabilim și la noi dreptatea.

Noi, toți muncitorii din sate și orașe, să dăm mâna unul altuia ca niște frați. Trebuie, în orice sat, în orice oraș de comitete revoluționare, ca să ne unim cu toții, să organizăm o putere de muncitori revoluționari. Când ne vom ridica, să ne ridicăm toți odată, ca să alungăm criza asta care ne-a cuprins.

Să nu credeți, tovarăși, că noi suntem cu toții vânduți boierilor și regelui român. Aceasta poate să creadă numai acela care se gândește numai la pielea proprie. Pe așa muncitor și copiii îl vor blestema, că n-a făcut nimic și i-a lăsat în mâinile burgheziei și a regelui românesc.

Vă chemăm, tovarăși, uniți-vă toți în jurul celor care vă deschid ochii și formați o putere voinică. Când ne vom ridica, să ne ridicăm toți odată.

Comitetul Bolșevic al Muncitorilor
din Basarabia și Ucraina

(30 aprilie 1919 – Arhiva Națională a Republicii Moldova [NARM], F. 679, inv. I, dos. 4869, filă 22)

A consemnat:
Constantin-T. STAN

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.