.ORG, .NET sau .BIZ? Ce extensie de domeniu web ar trebui să alegeți?

Urmărește-ne pe Telegram și Google News

Dintre sutele de extensii de domenii disponibile, .ORG, .NET si .BIZ sunt unele dintre cele mai utilizate. In acest articol, vom explora care extensie de domeniu web este potrivita pentru dvs. si ce diferente exista intre acestea. Ce tipuri de companii ar trebui sa le utilizeze si care este cea mai buna alegere pentru site-ul web al companiei dvs.?

.ORG, .NET sau .BIZ? Care extensie de domeniu web este potrivita pentru dvs.?

1. .ORG

.org este un domeniu de nivel superior (TLD), cunoscut si ca extensie de domeniu, care apare dupa punctul final intr-o adresa URL (de exemplu, .org in unicef.org). Orice TLD poate oferi adresei URL un aspect profesionist dar alegerea celei mai bune optiuni depinde de specificul afacerii dvs.

Pentru cine este indicata extensia .ORG

 • Organizatii, organizatii caritabile si nonprofit
 • Platforme educationale
 • Fundatii
 • Alte entitati nonprofit (de exemplu, Wikipedia.org)

Nu exista limitari pentru extensia numelui de domeniu si orice companie poate folosi .org, inclusiv companiile care fac profit. Insa acest lucru poate afecta modul in care oamenii vad afacerea dvs., asa ca retineti acest aspect.

.org este adesea asociat cu organizatii de caritate si fundatii. Ca afacere mica, probabil ca cel mai bine este sa gasiti o alta extensie de domeniu potrivita pentru a va inregistra numele de domeniu.

Cat costa un nume de domeniu .ORG?

Pretul unui nume unui domeniu .org este in general 13 si 20 de euro/an. Poate fi inregistrat pe o perioada de 1-10 ani. Perioada de gratie este de 45 zile.

Avantajele utilizarii extensiei de domeniu .ORG

 • Denota profesionalism si incredere pentru multi utilizatori
 • In general, mai ieftin decat .com
 • Disponibilitate limitata dar mai putin competitiv decat .com

Dezvantajele utilizarii extensiei de domeniu .ORG

 • Conotatie nonprofit care poate fi nepotrivita pentru afacerea dvs.
 • Mai multi oameni vor avea incredere intr-o extensie de domeniu .com (pentru o afacere comerciala) decat intr-o extensie .org
 • Este inca o extensie extrem de populara, asa ca asteptati-va la o disponibilitate limitata

Cate domenii .ORG sunt inregistrate in prezent?

.org este al doilea cel mai popular gTLD, insumand aprox. 4,4% din totalul numelor de domenii inregistrate la nivel mondial.

2. .NET

Exista o multime de optiuni din care sa alegeti, dar o entitate comerciala va ajunge probabil sa aleaga .net. Nu respingeti .net, deoarece este o alegere buna pentru companiile din sectorul tehnologiei. Ca domeniu de nivel superior (TLD), acestea apar dupa punctul final din adresa URL.

Pentru cine este indicata extensia .NET

 • Afaceri din sectoarele web si tehnologie (Companii de dezvoltare de software, dezvoltatori de jocuri mobile, companii de gazduire web, baze de date, servicii de reparatii tehnice)

Nu exista limitari pentru extensia numelui de domeniu si orice companie poate folosi .net, insa are o disponibilitate limitata, fiind foarte populara in randul companiilor tehnologice. Nu este la fel de popular ca .com, dar este inca folosit pe scara larga. Desi a fost folosit aproape intotdeauna pentru companiile asociate cu tehnologie si web, acum este o extensie de domeniu profesionala si potrivita pentru orice tip de companie.

.net inseamna „retea” (network) si a fost destinat initial companiilor si organizatiilor de tehnologii de retea.

Cat costa un nume de domeniu .NET?

Pretul unui nume unui domeniu .org este in general 13 si 20 de euro/an. Poate fi inregistrat pe o perioada de 1-10 ani. Perioada de gratie: 45 zile.

Avantajele utilizarii extensiei de domeniu .NET

 • Denota profesionalism si incredere pentru multi utilizatori
 • In general, mai ieftin decat .com
 • Nume de domenii mai putin competitive decat .com
 • Este acceptabil de utilizat pentru companii (din orice sector) care nu pot obtine o adresa URL profesionala .com

Dezvantajele utilizarii extensiei de domeniu .NET

 • Poate avea in continuare conotatii tehnologice care pot afecta modul in care oamenii va percep afacerea
 • Este posibil sa nu fie la fel de popular ca un domeniu .com, dar este totusi competitiv, asa ca asteptati-va la o disponibilitate limitata

Cate domenii .NET sunt inregistrate in prezent?

Insumeaza aprox. 3,1% din totalul numelor de domenii inregistrate la nivel mondial.

3. .BIZ

.biz este o extensie de domeniu foarte populara. Este un domeniu de nivel superior care a fost creat din cauza lipsei de disponibilitate a domeniilor .com. Cand va uitati la aceasta extensie, primul cuvant care va vine in minte este probabil „afaceri”. Poate ca aceasta ar putea fi o extensie buna pentru afacerea dvs. – in functie de serviciile pe care le oferiti.

.biz nu este la fel de popular ca. org, .net sau, cu siguranta, .com. Cu toate acestea, aceasta extensie este foarte scurta si usor de utilizat. Extensia este rapid asociata cu afaceri, ceea ce va va ajuta sa adaugati seriozitate marcii dvs.

Pentru cine este indicata extensia .BIZ

 • Organizatii comerciale, afaceri

Daca aveti o organizatie comerciala sau o afacere, domeniul .biz este pentru dvs. Creata in 2001, aceasta extensie este recunoscuta de Google ca un gTLD sau un domeniu generic de nivel superior.

Nu trebuie folosit daca nu aveti o afacere comerciala. Disponibilitatea numelui de domeniu este buna.

Cat costa un nume de domeniu .BIZ?

In general, pretul unui nume unui domeniu .org este in general 13 si 25de euro/an. Poate fi inregistrat pe o perioada de 1-10 ani. Perioada de gratie: 45 zile.

Avantajele utilizarii extensiei de domeniu .BIZ

 • .biz este un domeniu de nivel superior care va poate reprezenta foarte bine compania
 • Nu are niciun efect negativ asupra capacitatii dvs. de cautare si afisare
 • Este  o extensie scurta, curata si clara
 • Face automat o asociere cu domeniul de afaceri, care pot fi un plus sau un minus, in functie de cine va vizualizeaza continutul
 • Puteti fi vazut ca o companie profesionista

Dezvantajele utilizarii extensiei de domeniu .BIZ

 • Cand acest domeniu a aparut prima data, a fost utilizat excesiv pentru fraude. Desi nu mai este cazul, uneori sa pastreaza aceasta impresie proasta. Prin urmare, este posibil ca unii oameni sa nu aiba incredere in aceasta extensie decat daca este asociata unui brand foarte cunoscut.
 • Utilizatorii necunoscatori va pot asocia domeniul cu a unui spammer

Cate domenii .BIZ sunt inregistrate in prezent?

La finele anului 2021, erau peste 2 milioane de website-uri care utilizau extensia .biz.

De unde cumparati un nume de domeniu?

Odata ce v-ati decis asupra unui nume de domeniu pentru afacerea dvs., urmatorul pas este sa inregistrati numele de domeniu web. Alegeti un registrar de incredere de la care il puteti cumpara si inregistrati-l cat mai rapid – intarzierile pot duce la pierderea numelui de domeniu dorit .

Despre admin 6350 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.