Orașul Făget și trei sate aparținătoare au intrat în carantină pentru 14 zile

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Secretarul de Stat Raed Arafat, șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, a emis Ordinul nr. 4659206/26.07.2020, prin care s-a decis instituirea carantinării zonale pentru orașul Făget (aproximativ 6.500 de locuitori) și satele aparținătoare, Bichigi, Temerești și Colonia Mică, începând cu data de 26 iulie 2020, ora 19, pentru o perioadă de 14 zile.

Făget este primul oraș din România în care se iau astfel de măsuri, după ce Legea carantinării a fost promulgată. Primarul orașului Făget, Marcel Avram, speră ca măsura să vină în sprijinul locuitorilor și susține că este pregătit pentru a face față celor 14 zile.

„Oamenii vor putea circula în interiorul localității fără acele declarații, se vor putea deplasa la muncă și să-și cumpere de mâncare. Autoritățile au obligativitatea să asigure furnizarea alimentelor de bază celor în nevoi. Primăria a reactivat echipele speciale. Avem listele cu cei în carantină și în izolare. Transportul de marfă este permis. Oamenii pot pleca la locul de muncă, atât elevii cât și studenții, dacă au un act doveditor. Sper să fie o măsură care să vină în sprijinul locuitorilor”, a declarat primarul orașului Făget, Marcel Avram.

Poliția a instituit filtre pe drumurile ce duc în aceste localități. Fiecare mașină care intră sau iese din acestea este oprită. Pasagerii trebuie să dovedească că au un motiv întemeiat să pătrundă sau să părăsească localitățile.

Conform prevederilor legale în vigoare, în localitatea carantinată sunt permise intrarea, respectiv ieșirea pentru:

  •  transportul de marfă, indiferent de natura acestuia, al materiilor prime și resurselor necesare desfășurării activităților economice în localitatea carantinată, precum și aprovizionării populației;
  • persoanele care nu locuiesc în zona carantinată, dar care desfășoară activități economice sau în domeniul apărării, ordinii publice, securității naționale, sanitar, situațiilor de urgență, administrației publice locale, asistenței și protecției sociale, judiciar, serviciilor de utilitate publică, energetic, agriculturii, alimentației publice, alimentării cu apă, comunicațiilor și transporturilor; persoanele care susțin examene de admitere la facultate;
  •  persoanele care locuiesc în zona carantinată și desfășoară activitate profesională în afara zonei carantinate cu prezentarea unei adeverințe de la angajator, legitimație de serviciu sau oricare alt document care să ateste activitatea profesională;
  • persoanele care realizează activități agricole sau pentru comercializarea de produse agroalimentare;
  •  deplasarea din alte motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copiilor/membrilor de familie, îngrijirea unei/unui rude/afin sau persoană aflată în întreținere, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, decesul unui membru de familie;
  •  deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
  •  urgențe medicale.

Totodată, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Timiș a decis că se împuternicește primarul și Consiliul Local al orașului Făget să ia măsuri pentru a asigura funcționarea serviciilor de protecție și asistență socială, funcționarea corespunzătoare a serviciilor de utilități publice, precum și aprovizionarea cu alimente de bază pentru persoanele fără susținători sau altă formă de ajutor și care nu se pot deplasa de la locuință/gospodărie.

Conform Hotărârii CJSU se interzice intrarea/ieșirea în/din orașul Făget și satele aparținătoare Bichigi, Temerești și Colonia Mică, județ Timiș prin alte zone și căi de acces decât cele deschise circulației publice de pe drumurile europene, naționale, județene și comunale.

Decizia de carantinare zonală a orașului Făget și a celor trei sate aparținătoare a fost luată după ce 47 de persoane, printre care și opt cadre medicale de la spitalul din oraș, au fost confirmate cu coronavirus, iar peste 100 de contacți direcți au fost puși în izolare, în special familiile celor infectați. (A. P.)

Despre admin 6574 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.