Opera Națională Română din Timișoara întâmpină publicul cu o premieră după redeschiderea sălilor de spectacol

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Opera Națională Română din Timișoara invită publicul la premiera operei bufe „La serva padrona”, de Giovanni Battista Pergolesi, sâmbătă, 15 mai 2021, de la ora 19, în Sala Operei Naționale Române din Timișoara. Regia artistică este semnată de maestrul Silviu Purcărete, într-un cadru scenografic realizat de Dragoș Buhagiar iar conducerea muzicală este asigurată de Mihnea Ignat.

La doar o săptămână de la redeschiderea sălilor de spectacol Cristian Rudic, managerul instituției, îndeamnă iubitorii artelor spectacolului să perceapă această premieră „precum un foton din luminița de la capătul tunelului, atomul speranței la normalitate”. Plănuită inițial pentru lansare în ciuda oricăror vicisitudini determinate de contextul sanitar, „La serva padrona” este o premieră de operă din genul liric, menită să ilustreze că „viața nouă se naște din ruine”.

Povestea operei este una simplă – Uberto, un burlac tomnatic, se plânge mereu de aroganța servitoarei sale. Într-adevăr, Serpina nu i-a pregătit ciocolata, refuză să-i aducă peruca, pălăria și haina și, de fapt, îi interzice să iasă din casă. În aceste condiții, Uberto cere ajutorul valetului său, Vespone, pentru a găsi o femeie cu care să se însoare și să scape de neobrăzata Serpina. Acesta are însă un as în mânecă și decide să-l facă pe Uberto s-o ia de nevastă.

„Celebra operă bufă La serva padrona a fost reprezentată pentru prima oară pe scena teatrului „San Bartolomeo” din Neapole la 28 august 1733, ca un intermezzo al operei seria „Prizonierul mândru”. Succesul Servei a fost unul din marile evenimente ale istoriei muzicii și cariera strălucită pe care a făcut-o această genială creație a tânărului napolitan după moartea compozitorului a contribuit în chip esențial nu numai la triumful operei buffa în întreaga Europă, dar a înrâurit întreaga viață artistică a altor țări și în primul rând al Franței”, menționa Alfred Hoffman în lucrarea Drumul Operei.

În rolurile principale vor fi: Narcisa Brumar (Serpina), George Proca (Uberto) și Cristian Rudic (Vespone).

Regia tehnică este asigurată de Hellen Ganser și Lucian Boru, pregătirea muzicală Rareș Păltineanu și Traian Moldovan, iar sufleorul este Eugenia Gyuris.

„La serva padrona” este cântat în limba italiană și supratitrat în limba română, iar durata spectacolului este de o oră (fără pauză).

Toți iubitorii de muzică cu vârsta minimă de 10 ani sunt așteptați la premieră!

Direcțiunea Operei Naționale Române Timișoara își rezervă dreptul de a modifica programul prezentat.

Biletele puse în vânzare reprezintă 30% din capacitatea sălii de spectacole.

Agenția de Bilete: str. Mărășești nr. 2, 300086 Timișoara, telefon informații: 0256201286,

e-mail: bileteoperatimișoara@yahoo.com, orar duminică-vineri: 11.00 -19.00 (sâmbătă închis), online: www.ort.ro

Accesul la spectacole este permis cu respectarea prevederilor privind normele sanitare impuse.

Despre Opera Națională Română din Timișoara:

Opera Naţională Română din Timişoara este o instituție  publică cu personalitate juridică aflată în subordinea Ministerului Culturii din România care susține spectacole de operă, operetă, musical, balet, operă și musical pentru copii și gale. Opera Naţională Română Timişoara a fost înfiinţată prin Decretul Regal nr. 254, din 30 martie 1946. Primul director al Operei a fost Aca de Barbu. Spectacolul inaugural al Operei Române din Timişoara a avut loc la 27 aprilie 1947 cu opera „Aida” de G. Verdi. La data de 24 septembrie 2004, Operei din Timişoara i se conferă titulatura de Operă Naţională ca o recunoaştere a meritelor acestui colectiv pentru întreaga muncă asiduă depusă în slujba artei şi culturii româneşti în ţară şi străinătate.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.