O prostituată a devenit regina piraților, a condus 70.000 de oameni și a inspirat Pirații din Caraibe

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook,
ne poți citi pe
Telegram și Google News

Zheng Yi Sao, o fostă prostituată care a devenit „regina piraților”, a terorizat Marea Chinei de Sud în secolul al XIX-lea, relatează BBC.

S-a născut în 1775, iar în 1801 era prostituată într-un bordel plutitor și avea mulți clienți bogați. Afla secretele acestora și le vindea rivalilor, pentru a câștiga mai mulți bani și influență.

S-a căsătorit cu un pirat cunoscut, Zheng Yi, și i s-a spus „soția lui Zheng”. Cei doi au devenit o forță pe mare. I-au adunat în jurul lor pe toți contrabandiștii și au creat o confederație a piraților, cu 70.000 de oameni.

Au adoptat un tânăr, Zhang Bao Zai, pe care l-au crescut ca pe fiul lor și potențial succesor. În 1807, când soțul ei a murit, Zheng Yi Sao a preluat conducerea.

Pentru a-și consolida puterea, și-a asigurat sprijinul celor doi aghiotanți ai fostului ei soț și l-a pus pe fiul adoptiv să conducă escadronul fostului șef al piraților. Mai mult, s-a căsătorit cu fiul ei adoptiv.

A uzat de modalități de o cruzime extremă pentru a se asigura că armata de pirați e ordonată și la comanda ei: oamenii puteau fi uciși pentru lașitate, dacă nu ascultau ordinele sau dacă furau mai mult decât partea lor de pradă.

Pentru absențe nemotivate li se tăia o ureche. Zheng Yi Sao s-a orientat pe prosperul comerț cu sare. Atacurile piraților asupra navelor încărcate cu sare au avut succes: din 270 de nave ale guvernului, doar 4 nu erau sub controlul ei.

A introdus un sistem de pașapoarte, prin care comercianții de sare erau nevoiți să cumpere dreptul de trecere liberă de la pirați. „Regina piraților” a extins apoi acest sistem la toate tipurile de nave de comerț și la vasele de pescuit. A deschis chiar „birouri” în care erau colectate aceste taxe.

Dacă pirații atacau o navă care cumpărase un astfel de pașaport, erau obligați să plătească despăgubiri proprietarilor ambarcațiunii. Iar pentru cei care încercau să li se opună, aveau arme puternice.

În 1809, puterea militară și economică a lui Zheng Yi Sao și a piraților ei era atât de mare, încât guvernul chinez a fost nevoit să ceară ajutorul flotelor Marii Britanii și Portugaliei pentru a pune capăt pirateriei.

Dar după mai multe bătălii pe mare, pirații au rămas de neînvins. Totuși, un an mai târziu, Zheng Yi Sao și oamenii ei au căzut la înțelegere cu autoritățile și s-a retras. Au primit chiar pensii consistente de la guvern.

Nu se știu multe lucruri despre viața lui Zheng Yi Sao după ce a renunțat la piraterie. În 1822, după moartea celui de-al doilea soț, s-a întors în Guangdong împreună cu fiul ei. A murit la 69 de ani.

Zheng Yi Sao a fost inspirația pentru personaje din filme ca Doctor Who și Pirații din Caraibe și rămâne cel mai puternic pirat din istorie.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.