O mulțime de femei au rămas gravide, după ce guvernul chilian a distribuit 276.890 de anticoncepționale defecte

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

O mulţime de femei din Chile au rămas însărcinate, după ce Guvernul de la Santiago a distribuit pastile contraceptive defecte. Lipsite de posibilitatea de a întrerupe sarcinile în mod legal, multe dintre femeile rămase gravide trăiesc acum o dramă şi, sprijinite de o asociaţie pentru drepturile sexuale şi reproductive, vor să dea statul în judecată.

În aridul deşert Atacama din Chile, Tabita Daza Rojas încearcă să strângă împreună suficienţi bani pentru a termina construcţia casei sale înainte de venirea bebeluşului ei pe lume. La opt sute de kilometri spre sud, în La Pintana, o suburbie a capitalei Santiago, Cynthia González îşi îngrijeşte băiatul de 2 luni, îngrijorată că nu-şi va putea permite să cumpere lapte pentru bebeluşul ei.

Detaliile pot diferi, dar scenarii similare au avut loc peste tot în Chile. O mamă a patru copii, González, care lua Anulette de opt luni, a rămas însărcinată pentru a cincea oară în mai 2020.

Primul lot de 139.160 de pachete de pastile Anulette CD, pilule contraceptive orale fabricată de Silesia, o filială a companiei farmaceutice germane Grünenthal, au fost rechemate în fabrică pe 24 august 2020.

În ele  s-a găsit placebo (o pastilă albastră) acolo unde ar fi trebuit să se găsească pastilele active (o pastilă galbenă) şi invers. La o săptămână după prima rechemare, pe 3 septembrie, aceeaşi eroare a fost detectată în alte pachete dintr-un lot diferit la o clinică din Santiago.

În total, conform producătorului, 276.890 de pachete de CD Anulette din cele două loturi defecte – toate cu data de expirare ianuarie 2022 – au fost distribuite centrelor de planificare familială din Chile.

Acum femeile, reprezentate de grupul chilian pentru drepturi sexuale şi reproductive Corporación Miles, se pregătesc să dea statul în judecată. Până în octombrie 2020, aproximativ 40 de femei au luat legătura cu organizaţia, spunând că au rămas însărcinate.

Apoi, după mai multe apariţii în presă pe această temă, alte 70 de femei au reclamat că au fost afectate. Numărul a ajuns în prezent la 170, dar Laura Dragnic, coordonator juridic la Corporación Miles, se aşteaptă să crească, deoarece femeile din mediul rural sau cele care nu au acces la Internet sau televiziune este destul de mare.

Autorităţile sanitare au anunţat că producătorii Anulette au fost amendaţi cu o  66,5 milioane de pesos chilieni (aproximativ 92.000 USD). Miles şi partenerii lor solicită guvernului chilian să plătească despăgubiri financiare femeilor afectate şi să ofere acces la avorturi sigure şi legale pentru cele care doresc să îşi întrerupă sarcina.

 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.