O mare sărbătoare, sărbătorită aşa cum se cuvine

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Vineri, 6 decembrie 2019, la Cercul Militar Lugoj, a avut loc un eveniment fără egal până acum: Sărbătorirea a 101 ani de la înfăptuirea Marii Uniri, act istoric  hotărâtor pentru destinul patriei noastre, care s-a petrecut la 1 Decembie 1918.

Sub bagheta comandantului Garnizoanei Lugoj, col. Ion Teca, sprijinit de mai multe instituţii de învăţământ şi cultură locale, dar nu numai, au reuşit, spre lauda lor, să capteze atenţia unui public foarte numeros, select, care s-a bucurat de un spectacol de excepţie, bogat şi variat, neobsevând când s-au scurs cele aproape două ore de desfătare culturală. Programul a fost unul „rotund”. Într-un decor adecvat, creat de elevii Şcolii de Arte „Remus Taşcău” (o bilă lbă şi directoarei Loredana Lupescu, care tace şi face) în frunte cu prof. Mariana Liuba, o adevărată „risipitoare” de imaginaţie, fantezie creatoare şi tot ceea ce trebuie unui dascăl adevărat: dragoste faţă de copii şi de meseria aleasă, dăruire, generozitate şi alte câteva „ingrediente”. Cei care au deschis programul, au fost „grădiniţarii”. După intonarea Imnului României – supriză – de către cei mici, tot ei şi-au „devoalat” talentul într-ale dansului popular românesc. Nu s-au lăsat mai prejos nici recitatorii, dar nici soliştii, fie vocali sau instrumentişti, care au reprezentat diferite zone ale scumpei noastre patrii. Banatul – Tania Ionescu, Muntenia – Lorena Ene, Ardealul – Mircea Cârţişorean. Evident că la un astfel de moment sărbătoresc, nu putea să nu ia parte şi muzica cultă. Elevi de la Şcoala de Muzică „Filaret Barbu” ne-au reamintit de genialul Enescu, interpretând cu mult talent câteva compoziţii ale Enescului. O impresie deosebită a lăsat corala (corul) aceleiaşi şcoli. Ce mai putem a spune? Decât că viitorul sună (foarte) bine! Şi încă o frază, două şi vă promit că închei. S-a petrecut şi un moment tulburător. Actriţa Mia Rogobete a încropit nişte gânduri despre prietena ei (dar şi a multor lugojeni), care s-a grăbit să plece la Tatăl său Cel Ceresc, mult prea devreme. Cu permisiunea dumneavoastră, o să redau un mic fragment:

Zâmbet de floare

„Simona Milena Marinescu, suflet frumos şi blând, apărut pe pământ pentru a face oamenii  să se iubească, să creadă în fericire, pentru…  A fost un OM care a iubit pământul, cerul, soarele, familia. Şi a mai iubit enorm sufletele celor care au iubit-o. Iubitoare din fire, a mai  iubit pe cei din jurul ei, dar şi natura, cultura, tradiţiile poporului din care a făcut parte. Poate de aceea a chemat-o aşa devreme la El,  Tătăl său Cel Ceresc. Tot EL ne întinde mâna în durere şi ne dă curaj să mergem mai departe, acceptând trecerea în nefiinţă a oamenilor care ne-au fost atât de dragi. Simona a ajutat mulţi oameni nevoiaşi, bolnavi, organizând spectacole în scopuri caritabile, în vederea sprijinirii familiilor sărace, dar şi elevi „olimpici”. Simona Milena Marinescu a fost un anotimp, o zi de vară, un zâmbet de floare, o adiere de vânt, un grăunte din nisipul  plajei, un apus şi un răsărit de soare. A fost un Înger blond…”

După acest moment mai special să revenim la cele întâmplate! În concluzie, nu putem spune decât că ne bucură astfel de acţiuni. La cât mai multe, realizatorilor! În încheiere, am cerut şi părerea unuia dintre organizatori.

Iată ce ne-a declarat, în exclusivitate, col. Ion Teca, comandantul Garnizoanei Lugoj, pionul principal al organizării acestui deosebit de măreţ şi important eveniment al istoriei de  veacuri a naţiei noastre celei române:

„Cu ocazia Măreţei Zile de 1 Decembrie, Ziua Uniunii Noastre de conştiinţă, Batalionul 183 Artilerie Mixtă „General  Ion Dragalina” a organizat un eveniment de mare vibraţie naţională, o seară a inimilor româneşti, şi nu pot să spun decât că a fost o reuşită. „Vinovaţii”  sunt mai mulţi. În primul rând, organizatorul  (subsemnatul), dar şi toţi care au contribuit la realizarea acestei seri de neuitat, foarte multe entităţi locale, de învăţământ şi cultură, pe care aş dori să le amintesc. Aş începe cu două din prestigioasele licee din oraş, Liceul Teoretic „Iulia Hasdeu”, Liceul Teoretic „C. Brediceanu”, Şcolile Gimnaziale Nr. 3 şi 4, Grădiniţa PP Nr. 1. Nu în ultimul rând o plus-valoare a adus Şcoala de Muzică „Filaret Barbu” şi, într-o exprimare non-verbală, statică, a unor simboluri naţionale prezentate într-o expoziţie de către elevii clasei prof. Mariana Liuba,  de la Şcoala de Arte „Remus Taşcău”. Toţi participanţii şi-au manifestat entuziasmul de a participa la această seară a inimilor româneşti, spiritul naţional a fost dat de soliştii de muzică populară care au reprezentat Muntenia, prin Lorena Ene, Ardealul prin Mircea Cârţişorean, iar în ceea ce priveşte Banatul, acesta a fost foarte bine reprezentat de dansatorii de la grădiniţă, dar şi de solişti vocali şi instrumentişti. O remarcă deosebită aş face pentru Tania Ionescu, care  a  interpretat cu mult talent câteva cântece din repertoriul Mariei Tănase. Mulţumesc  tuturor celor care s-au implicat  în această acţiune şi le urez din inimă un sincer şi călduros “La mulţi ani, Românie!”

 Mircea ANGHEL

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.