O femeie a stat 45 de ani cu o comoară în casă: a folosit-o drept masă de cafea

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Un mozaic roman cu o valoare ines-timabilă a fost folosit timp de peste 45 de ani pe post de măsuţă de cafea într-un apartament din New York.

Descoperirea a fost făcută de Dario del Bufalo, un expert italian în marmură antică. Acesta a povestit că a făcut descoperirea dintr-o întâmplare în timp ce ţinea o prelegere şi îşi prezenta o carte, la New York. Cartea sa includea o fotografie cu acel mozaic, iar un bărbat care aştepta la rând pentru autografe i-a spus femeii care îl însoţea: „Helen, uite, e mozaicul tău”. Helen Fioratti, la rândul său pasionată de artă şi chiar proprietară a unei galerii, a declarat ulterior că a achiziţionat mozaicul în 1960 de la o familie de italieni, dar nu a realizat importanţa lui. L-a folosit drept măsuţă pentru cafea. „Era preferata noastră, am folosit-o timp de 45 de ani”, a declarat femeia. O investigaţie declanşată ulterior de procuratura din Manhattan a arătat că, cel mai probabil, mozaicul a fost furat în timpul celui De-al Doilea Război Mondial, iar de atunci a trecut pe la diverşi proprietari. Mozaicul s-a întors acum în Italia, fiind expus la Muzeul Corăbiilor Romane din Nemi.

Motivul pentru care

mozaicul este atât de preţios

Mozaicul provine de pe vremea împăratului roman Caligula care îl comandase pentru una din navele sale. Acesta a făcut parte din podeaua uneia dintre cele două vaste nave comandate special de Caligula, aşa-numitele „nave de petreceri”. Nava respectivă nu a ieşit niciodată în larg, ci a plutit pe un lac din apropierea Romei. A fost scufundată la puţin timp după ce împăratul Caligula a fost ucis, iar antichităţile de la bordul său, inclusiv mozaicul, au fost recuperate în anii ‘30. Mozaicul a fost furat în 1944, în timpul celui De-al Doilea Mondial, iar de atunci i s-a pierdut urma.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.