Noul acord dintre MAI și BOR pentru Sfintele Paști. Ce s-a schimbat după intervenția președintelui Iohannis

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunțat nouă procedură prin care românii pot primi „Sfintele Paști” și Sfânta Lumină cu ocazia Învierii Domnului.

Astfel, conform noii înțelegeri, pâinea binecuvântată, în formă de mici prescuri, stropită cu agheasmă și vin, numită Paști, sfințită anul acesta în Joia Mare, 16 aprilie, după Sfânta Liturghie, va fi distribuită credincioșilor în zilele de vineri, 17 aprilie, și sâmbătă, 18 aprilie, în intervalul orar 07:00 –17:00, în toate parohiile din Patriarhia Română, de către personalul clerical și de voluntari. În vechea versiune a acordului, oamenii urmau să ia „paștile” de la locuri special amenajate din incinta bisericilor.

Tot conform noii înțelegeri, Sfânta Lumină va fi distribuită la casele credincioșilor de personalul clerical și voluntari – care pot fi maxim 5! – fără ajutorul forțelor de ordine. Ca noutate, în cazul clădirilor cu apartamente, Lumina va fi preluată de un singur reprezentant al locatarilor, echipat cu mască și mănuși.

În vechea versiune a acordului, se menționa că doi sau trei locatari puteau prelua lumina de la voluntari și angajații MAI. Conform înțelegerii, voluntarii trebuie să aibă asupra lor echipament de protecție, format din mănuși și mască de protecție, dar și un semn distinctiv sub forma unei banderole albe la braț.

Textul integral al noului acord poate accesat pe siteul agenției Basilica.

Reamintim că MAI și Patriarhia Română au ajuns marți seară la un acord, dar intervenția brutală a Președintelui Iohannis i-a forțat pe liderii Guvernului să schimbe datele problemei.

***

Credincioșii pot merge să ia paștile de la biserică. Voluntarii aduc lumina Învierii la casele oamenilor, ajutați de cadrele MAI

Ministrul de interne Marcel Vela a anunțat marți seară că, în urmaunui acord stabilit între MAI și Patriarhia Română, MAI va ajuta BOR la împărtirea Paștilor și a Luminii de Înviere către credincioși.

Potrivit declarațiilor lui Vela, susținute la sediul MAI, prin acordul dintre Biserica Ortodoxă și Ministerul de Interne s-au stabilit următoarele: Sfintele Paști vor fi distribuite credincioșilor în zilele de vineri și sâmbătă, în intervalul 7 – 17, în toate parohiile. În declarația pe proprie raspundere, la locul deplasării, credinciosul va face precizarea „pentru ridicarea Sfintelor Paști” și va trece numele lăcașului de cult la care se va deplasa, din zona de rezidență.

Distribuirea Luminii Sfinte aduse de la Ierusalim se va face de către voluntarii parohiilor și de către echipajele de ordine publică, sâmbătă seară, începând cu ora 20.

Angajații parohiilor și voluntarii, în calitate de organizatori, vor asigura respectarea distanței sociale pe perioada distribuirii paștilor, având ca semn distinctiv o banderolă albă pe braț.

În noaptea de Înviere este permisă circulația tuturor preoților care distribuie Sf. Lumină în casele credincioșilor, cât și a voluntarilor care vor avea asupra lor cartea de identitate, ecusonul nominal din partea parohiei, mască și mănuși de protecție.

Ce trebuie să respecte credincioșii:

 • Credincioșii vor putea ieși în proximitatea casei, în afara curții sau a imobilului în care locuiesc, dar cu evitarea aglomerației, păstrând restricția de maximum 3 persoane. În acest sens, 2 sau 3 locatari dintr-o scară de bloc pot oferi lumina primită de la voluntari tuturor vecinilor.
 • În declarația pe propria răspundere, la locul deplasării, credinciosul va face precizarea „pentru ridicarea Sfintelor Paști” și va trece numele lăcașului de cult din zona de rezidență a persoanei respective.

Declarații Marcel Vela:

 • MAI a semnat un acord cu Patriarhia Română. Având în vedere numărul mare de cetățeni de religie ortodoxă, MAI vine în sprijinul BOR executând misiuni de susținere și ajutor pentru clerici și credincioși. Vom sprijini Patriarhia la împărțirea Paștilor și a Luminii de Înviere oamenilor
 • Astăzi am semnat alături de preafericitul patriarh Daniel un acord de sprijin din partea tuturor forțelor coordonate de MAI în perioada stării de urgență, sprijin pentru distribuirea Sfintei Lumini și a Paștilor. Astfel, între BOR si MAI s-au stabilit următoarele:
 • Pâinea binecuvântată, în formă de mici prescuri, stropită cu agheasmă şi vin, numită Paşti, sfinţită anul acesta în Joia Mare, va fi distribuită credincioşilor în zilele de vineri şi sâmbătă, în intervalul orar 7 – 17, în toate parohiile din Patriarhia Română, în locuri special amenajate, în afara lăcaşurilor de cult, de către personalul angajat al bisericii şi de către voluntari, evident cu respectarea măsurilor de protecţie – mască sanitară, distanţă socială – distanţa fiind marcată în faţa locului special amenajat, exact ca la magazinele alimentare.
 • În declarația pe proprie raspundere, la locul deplasării, credinciosul va face precizarea „pentru ridicarea Sfintelor Paști” și va trece numele lăcașului de cult din zona de rezidență a persoanei respective.
 • Reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne – Poliție, Poliție de Frontieră, Pompieri, Jandarmerie, Poliție Locală – vor asigura ordinea publică pe toată perioada distribuirii Sfintelor Paști.
 • Angajații parohiei, membri consiliilor parohiale și voluntarii, în calitate de organizatori, vor asigura respectarea distanței sociale și a reglementărilor prevazute în ordonanțele militare, pe perioada distribuirii Paștilor, având ca semn distinctiv o banderolă albă pe braț.
 • Pentru credincioșii bolnavi și cei peste 65 de ani, paștile vor fi distribuite la domiciliu, de către voluntari, vineri si sâmbătă, sau în prima zi de Paști, începând cu ora 6 dimineața, cu respectarea măsurilor de protecție, mască sanitară și mănuși.
 • Distribuirea Sfintei Lumini, adusă de la Ierusalim, în seara zilei de sâmbătă, 18 aprilie, în jurul orelor 19, se va face de către voluntarii parohiilor și de către echipajele de ordine publică și patrulele existente sub coordonarea MAI, aflate în misiune sâmbătă, începând cu ora 20.
 • Credincioșii vor putea ieși în proximitatea casei, în afara curții sau a imobilului în care locuiesc, respectând regulile de distanțare socială, astfel încât să fie evitată aglomerația și formarea grupurilor mai mari de 3 persoane. În acest sens, 2 sau 3 locatari dintr-o scară de bloc pot oferi lumina primită de la voluntari tuturor vecinilor.
 • În zonele carantinate, Sfânta Lumină va fi dusă, cu ajutorul personalului Ministerului de Interne, de la centrele episcopale la Parohiile din zonele carantinate.
 • În noaptea de Înviere este permisă circulația tuturor preoților care distribuie Sfânta Lumină în casele credincioșilor, cât și a voluntarilor care vor avea asupra lor cartea de identitate, ecusonul nominal din partea parohiei, mască și mănuși de protecție.
 • Echipajele care acționează în posturile fixe, cele pe care le vedeți în intersecții sau pe drumurile europene, naționale, județene, comunale, cât și cele de la punctele de frontieră aflate în misiuni coordonate de MAI, vor oferi Sfânta Lumină persoanelor aflate în trafic, în baza excepțiilor de circulație prevăzute în ordonanțele militare anterioare, sau persoanelor care tranzitează frontiera.
 • Cadrele existente sub coordonarea MAI, aflate în misiune în noaptea de Înviere, vor distribui Sfânta Lumină inclusiv spitalelor, centrelor sociale și centrelor de carantină.

„Vă doresc o săptămână luminată și multă, multă sănătate! Dumnezeu să ocrotească România, Dumnezeu să ocrotească toți românii”, a transmis ministrul de Interne, Marcel Vela.

Despre admin 6439 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.