Noaptea Muzeelor 2019, la Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică Lugoj

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Devenită tradiție pentru instituția noastră, manifestarea prilejuită de marea sărbătoare europeană a Nopții Muzeelor le propune, în acest an, lugojenilor să trăiască experiența vizitei la muzeu într-un mod special, evenimentul ocazionând o inedită colaborare a muzeului nostru cu Asociația AlternativEd Lugoj.

Acest proiect de parteneriat marchează „Săptămâna Națională a Voluntariatului”,  propunând sub titlul „Pe firul tradiției – Șezătoare la muzeu”, o serie de ateliere interactive pentru  copii: Pictură pe vase de ceramică; Păpuși confecționate pe linguri de lemn;  Brățarile prieteniei;  Basme populare, snoave, legende.

În egală măsură,  pe 18 mai 2019, la orele 20.00, va fi vernisată expoziţia temporară „Lugojul  – 685 de ani de atestare documentară”, dedicată oraşului de pe Timiș, pentru a aniversa  secolele scurse de la prima sa atestare documentară, din anul 1334.

Muzeografii  vor oferi o veritabilă lecţie de istorie locală, în ideea  ilustrării vechimii seculare a oraşului nostru. Aproape pe tot parcursul Evului Mediu, Lugojul apare cu titulatura de oppidum (târg). Reprezentând un puternic bastion împotriva atacurilor otomane asupra Banatului, cetatea feudală a Lugojului, atestată documentar pe 22 august 1386, este o incontestabilă mărturie a unei istorii îndepărtate.

Vitejia manifestată de locuitori în luptele cu turcii, dar și fidelitatea față de Casa de Zapolya este apreciată în epocă, Lugojul primind în anul 1551 o diplomă și un blazon din partea reginei Isabella – replici ale acestora vor putea fi admirate de vizitatori în expoziția foto-documentară din Noaptea Muzeelor. Importanța localității este reliefată și prin reprezentarea  cartografică, Lugojul fiind întâlnit pe unele dintre cele mai vechi hărți ale zonei.

Așadar, Muzeul din Lugoj  invită publicul  sâmbătă, 18 mai 2019, între orele 19 – 24, să sărbătorească împreună cultura, vizitând expozițiile permanente și temporare ale acestei instituții.

Daciana VUIA

Despre admin 6535 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.