Misterul celor 120 de lingouri de aur. Comoara găsită într-un tren din Elveţia

Urmărește-ne pe Telegram și Google News

Un număr de 120 de lingouri mici de aur, cântărind 3,732 kilograme, găsite în octombrie 2019 de către un controlor într-un pachet alb cu inscripţia „expediere de obiecte de valoare către CICR”, într-o pungă de plastic, într-un tren care asigura o legătură de la Saint-Gall, la est de Lucerna, către centrul Elveţiei, urmează să fie predat Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (CICR), anunţă într-un comunicat Parchetul din Lucerna, după ce poliţia a căutat în zadar proprietarul lingourilor, relatează AFP.

Aurul, cu o puritate de 999,9 %, valora joi 56.000 de euro kilogramul. „Comoara”, care nu a fost încă predată CICR, valorează astfel aproximativ 210.000 de euro. În urma unei anchete îndelungate, autorităţile nu au putut găsi proprietarul şi nu au putut nici să facă vreo legătură între lingouri şi vreo infracţiune. „Cum aurul se afla într-un colet adresat CICR, putem presupune că proprietrul necunoscut voia să predea aurul acestei organizaţii. Astfel, descoprirea va fi predată CICR”, a anunţat vineri, într-un comunicat, parchetul. Comitetul, contactat de AFP, s-a declarat liniştit cu privire la originea aurului, în urma anchetei poliţiei, ceea ce îi permite să primească acest cadou.

„Ne exprimăm întreaga recunoştinţă faţă de această contribuţie generoasă”,

a declarat un purtător de cuvânt, care s-a grăbit să precizeze că organizaţia privilegiază cei mai clasice de a primi donaţii.

„Donaţia primită va contribui în mod smnificativ la finanţarea operaţiunilor mondiale ale CICR dedicate protecţiei şi asistenţei persoanelor celor mai vulnerabile, afectate de război sau de violenţă”,

a declarat purtătorul de cuvânt al CICR.

Aurul urmează să fie vândut, a precizat el. Această donaţie cade la fix pentru CICR, care se află într-o situaţie financiară extrem de dificilă, în urma creşterii costurilor din cauza inflaţiei şi a unei scăderi a generozităţii marilor donatori – din cauza alocării unor fonduri foarte impotante Ucrainei.

Împotriva acestor dificultăţi, CICR a adoptat un plan drastic de reducere a costurilor – cu câteva sute de milioane de franci elveţieni – printr-o reducere semnificativă a personalului.

În total ,26 dintre cele 350 de filiale ale organizaţiei din întreaga lume urmează să fie închise, iar resursele altora urmează să fie reduse în mod considerabil.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.