Mircea Toma le-a vorbit elevilor de la Liceul Tehnologic “Valeriu Braniște” despre egalitatea de șanse dintre bărbați și femei 

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Elevii Liceului Tehnologic “ Valeriu Braniște” din Lugoj vor să demonstreze că bărbații și femeile sunt egali în șanse, în cadrul unui proiect european de amploare. “ Justice has no gender “ se numește proiectul și este derulat la liceul lugojean în colaborare cu ActiveWatch, Autoritatea Naționala pentru Persoanele cu Dizabilități și Agenția Națională de Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați. La activitatea de vineri, 10 mai, de la liceul lugojean a fost prezent chiar Mircea Toma, jurnalist, fondator al Academiei Cațavencu și expert ActiveWatch.  Acesta a explicat de ce trebuie promovată egalitatea de șanse dintre bărbați și femei.

 “Faptul că femeia ar trebui să aibă șanse egale cu bărbatul este un deziterat asumat și acceptat de toată lumea. Dacă coborâm în viața reală o să descoperim că femeile ocupă profesiile cele mai puțin bănoase, în timp ce bărbații sunt la etaj și iau salariile de directori. În  învățământ sunt cele mai multe femei, pentru că știm că învățământul  că este una dintre cele mai prețioanse meserii din punct de vedere a veniturilor, în timp ce în bănci, la etaj, se concentrează salariile mari. Apoi accesul la timp liber, bărbatul vine acasă, se azvârle într-o canapea, se legumizează și cere soției cafeluța și telecomanda, iar ea îi face cu o mână cafeluța, cu alta învârte în ciorbă și cu alta se ocupă de copil. Despre acest tip de egalitate vorbim și am vrea să o aducem în sensul adevărat al cuvântului. Campania pentru această miză am hotărât să nu o facem noi, ci să o facă elevii pentru colegii lor”, a declarat Mircea Toma.

 Dorim să le atragem atenția elevilor că în viață trebuie să încurajăm principiul egalității,  în școală, în comunitate, și la locul de muncă. Copiii trebuie să înțeleagă că băieții și fetele, bărbații și femeile au aceleași drepturi și obligații și că doar natura a făcut diferența între ei, în rest ei trebuie să implementeze egalitatea”,a  continuat Cosmin Gheorghe, directorul liceului lugojean.

 Elevii liceului lugojean nu sunt la prima acțiune în cadrul proiectului implementat în acest an.

 Este un proiect european care are drept scop evidențierea egalității de șanse între cele două genuri. 27 de elevi de la liceul nostru și-au exprimat opțiunea de a se implica în acest proiect din dorința de a schimba ideea de stereotip și totodată de a anihila acest concept. Ei și-au ales ca tematică egalitatea de șanse, iar sloganul campaniei pe care ei o vor derula pe parcursul acestui an școlar este “Astăzi o fată cuminte, mâine președinte”. Activitățile teoretice au început în luna octombrie și s-au derulat până la mijlocul lunii ianuarie, când am primit vizita doamnei expert Aurora Martin de la Agenția Națională de Egalitate de Șanse, care a venit și le-a oferit instruire teoretică. În urma cursurilor care au durat aproximativ două zile, elevii noștri au început campania și au organizat tot felul de activități”, a afirmat prof. dr. Oana Iordache.

 Elevii au fost foarte receptivi la mesaj și chiar au venit cu idei referitoare la cum trebuie promovată egalitatea dintre bărbați și femei.

 Eu sunt în acest proiect pentru a schimba ceva, pentru a oferi oamenilor o altă idee despre femei. Adică eu sunt de părere că o femeie are aceleași șanse și paote fi egală cu un bărbat , poate schimba ceva”, a afirmat unul dintre elevi.

 O șasă de a arăta lumii că femeile sunt egale cu bărbații și că lumea ar merge mai bine dacă bărbații ar lăsa puțin orgoliul deoparte și ar valorifica puțin femeile.  Să fi femeie este într-adevăr destul de greu, mai ales într-o lume ca asta, iar proiectul nostru, Justice has no gender”,  încearcă să combată această discrepanță dintre cele două genuri”, a spus un alt elev.

 27 elevi ai Liceului Tehnologic Valeriu Braniște au fost implicați în proiect și au mărturisit că vor să schimbe ceva în mentalitatea celor care cred că bărbatul este superior femeii sau viceversa.

 

Alina DAMIAN

 

Despre admin 6587 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.