Metonimii de primăvară: Berzeasca 2023

Urmărește-ne pe Telegram și Google News

În ocurența de verde crud și albastru greu, la margine de Dunăre șerpuitoare printre munții nepăsători, în 21.04.2023, la Berzeasca au sosit  invitații  la ediția din acest an a ”BERZEASCA INTERNATIONAL ART SYMPOSIUM III (21-28 april 2023)” .

Dincolo de apropieri, similitudini și analogii de creație, la Berzeasca, chipul Dunării se concretizeaza în schimbări de paradigmă ce revigorează inspirația participanților în pulsiunile energetice ale primăverii.

Deși același cadru, tiparul neclintit al Dunării se reflectă în semnificații noi, pentru o nouă echipă de artiști plastici compusă din: Maria Balea, Costin Brăteanu, Smiljana Čurić, Vasile Dancu, Cătălina Doțiu, Ana Domnica Hoble, Ana Miljković, Tar Bela, Pavel Torony, Sarah Raluca Miulescu, Vasile Pintea.

Astfel, pe malul Dunării, la Berzeasca, spiritualitatea se exprimă în creații clădite într-un perimetru al metafizicii fără truisme rustico-paseiste. Aici, peisajul predispune la reverie și ascendență spirituală, iar natura și veșnicia ei impulsionează artiștii la creații autentice.

Călăuziți de idealul extazului mistic, actanții s-au reîntâlnit sub orizontul plin de semnificații al căutărilor de sine – amprentă indelebilă a primăverii  la Berzeasca, când energia telurică  reverberează cu cerul de pe Clisură.

Cum Dunărea oferă o perspectivă largă actului de creație, fiecare artist caută înțelesuri noi ale prezenței aici și acum pe care să le transcrie plastic.

La Berzeasca în 2023, natura – pretext pentru introspecție și căutări în solitudine, reprezintă prilejul de a  lăsa în urmă realitatea și de a ne întoarce în timp vecin cu marea creație.

Lucrările plastice  în curs de realizare se vor constitui în demonstrații de relevanță a artei  în fundal cu primăvara. Sprijinit pe ele, timpul devine verosimil, aici, la Berzeasca, în aprilie 2023.

Ion DIACONU

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.