Meserii uitate, meserii de viitor! Designerul

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Dan TIMARU

Creativitatea nu are limite.
Foarte mulți oameni talentați
activează în acest domeniu

Design înseamnă proiect executat pentru a arăta aspectul și funcțiunile unui obiect ori sistem, înainte de a fi creat. Termenul de „design” a apărut în anul 1851. Este o concepție și o metodă de creație, care urmărește să asigure fiecărui produs un înalt randament funcțional și un aspect agreabil. În toate epocile de înflorire umană, a existat o corelare între posibilitățile materiale, nivelul tehnologic, relațiile economice interne și externe, orizontul spiritual exprimat prin gustul artistic și capacitatea de creație. Tehnologul și artistul se confundau la început într-o singură persoană, cu timpul însă, apar multiple specializări pe diferite domenii. Arta, tehnica și știința nu sunt domenii incompatibile, contradictorii sau concurente, ci doar specifice și solidare.

Există din ce în ce mai multe locuri de muncă în domeniul IT, care sunt în strânsă legătură cu web designul şi care necesită cunoştinţe speciale în acest domeniu. Colaboratorii de marketing, cât şi managerii, cu scopul de a-şi promova companiile, creează prezentări multimedia, iar managerii de toate nivelurile transmit cererile şi coordonează proiecte de dezvoltare, de soluţii grafice, aplicaţii şi prezentări web, sau pregătesc materialele pentru publicare. Fiecare din aceste sarcini necesită o comunicare cât mai bună şi o întelegere a tuturor participanţilor în acest proces, cât şi suficiente cunostinţe în domeniul designului şi multimedia.

Despre design – pasiunea pentru creație și sensul real al frumosului – ne povestește Daniela Marcu

„Am luat contact, pentru prima oară, cu programul de editare grafică Photoshop, prin anul 2005. În momentul acela, îmi doream să încep studiile universitare la Facultatea de Arhitectură. Pe lângă pregătirile pe care le făceam la Timișoara, obișnuiam, în timpul liber, să editez diverse imagini și să cunosc tot mai bine Photoshopul. Îi mulțumesc prietenei mele din liceu, Diana Daminescu. Ea m-a convins să mergem împreună și să depunem dosarele la Facultatea de Design, deși nu cunoșteam domeniul. Dosarul meu a constat în planșele de desen static, pregătite pentru probele de la arhitectură. Ulterior, am dat și examenul de admitere la Facultatea de Arhitectură, dar nota de la matematică mi-a tras media în jos, și asta însemna un loc cu taxă. Nu îmi puteam permite acest lucru, așa că am lăsat teul și planșeta deoparte și am continuat pe design.

În primul an de facultate, am studiat, pe lângă alte discipline, 4 specializări de bază: design de ambient, design de produs, design grafic și design vestimentar. Cunoștințele practice anterioare, precum si desenul m-au ajutat foarte mult. Pe lângă disciplinele practice și teoretice, am învățat programe de proiectare C.A.D. (Arhicad, Autocad), 3D (Google Sketchup, 3Ds Max) și design (Corel Draw, Photoshop, Illustrator, InDesign). Următorii doi ani i-am petrecut cel mai mult în sala de grafică. În anul 2009, am absolvit cursurile universitare în domeniul „arte plastice, decorative și design”  și astfel  am devenit licențiată în arte vizuale.”

Primul loc de muncă a fost la o firmă de arhitectură din Lugoj. Astfel, am învățat să fac trecerea de la designul de interior către desenul tehnic. Deși nu mai foloseam teul și planșeta, ci computerul, am reușit, în timp, să desenez proiecte de clădiri foarte complexe. A fost o perioadă în care m-am dezvoltat profesional și am realizat, din nou, cât de mult au contat cunoștințele practice acumulate anterior. Tot în această perioadă, l-am cunoscut pe prof. arh. Matei Fleancu, omul frumos care a sădit în mine pasiunea pentru artă și cultură și m-a susținut pe tot parcursul meu ca om și artist, până în ultima clipă a vieții sale.

În timpul liber, însă, cochetam cu Photoshop-ul, iar faptul că schițam clădiri și puneam cote pe planșe, nu era suficient pentru mine. Era un mediu prea tehnic și îmi lipsea libertatea de creație și culoarea din domeniul grafic. Am început, pe lângă job, să lucrez și online, ca „freelancer”. În 2009, piața designului digital/computerizat era mult mai diferită decât acum, dar existau numeroase site-uri, iar eu participam la concursuri. Practic, făceam un proiect grafic (logo, afiș, broșură, banner, invitații etc) bazat pe o cerință a clientului. Acesta alegea un singur câștigător, pe care îl plătea. Primul proiect câștigat mi-a dat impulsul de care aveam nevoie pentru a continua pe design grafic.

În timp, am făcut tranziția de la desen tehnic la design grafic. Am colaborat cu alți designeri, am lucrat în tipografii și în firme de publicitate, iar din anul 2016 sunt membru al Corporației Meseriașilor din Lugoj. Am ales, în anul 2017, să îmi înființez un SRL, iar din 2018 lucrez doar online. Tot în anul 2018, am avut prima expoziție personală15 grade”. Am expus o serie de lucrări, care reprezintă detalii ale celor mai importante clădiri din Lugoj, ilustrate sub formă de caleidoscop. A fost un proiect de suflet, în care am putut îmbina arhitectura, geometria şi montajul fotografic în Photoshop. Astăzi, cu o experiență de peste 10 ani, pot spune că designul este un domeniu foarte complex și într-o continuă dezvoltare”.

Tot mai mulți oameni sunt pasionați de programele de editare. Această specializare a „explodat” pur și simplu, mai ales în mediul online, și nu mă refer la editările făcute pe telefon pentru Instagram sau alte rețele de socializare. Există numeroase site-uri de unde poți cumpăra sau descărca gratis (fără drept de vânzare, doar în scop personal) ilustrații, simboluri, fotografii, fonturi și alte elemente necesare unui designer – acestea fiind, la rândul lor, create digital de desenatori, și puse la vânzare online.

Designul va fi mereu o meserie

„Ce face un designer grafic de fapt? El creează o compoziție într-un program de editare pe computer. Acesta alege culorile, elementele (figuri geometrice, poze, text etc.) și aranjarea lor pe suprafața de lucru într-un mod cât mai plăcut vizual, cu scopul de a transmite un mesaj prestabilit. Produsul final poate fi tipărit sau poate fi utilizat doar în mediul online. În spatele oricărui proiect stau multe ore de studiu, de schițe și de variante propuse clientului. Designul va fi mereu o meserie. Creativitatea nu are limite, și foarte mulți oameni talentați, cu sau fără studii activeaza în acest domeniu. Există tot mai multe companii și agenții de publicitate în întreaga lume. Apar mereu programe noi de editare și subdiviziuni ale domeniului, cum ar fi generația de UI designer (User Interface designer) sau, UX designer (User Experience designer). Aceștia sunt designerii care ne fac ecranele la telefon/tabletă mai atractive și aplicațiile mai ușor de folosit. Sunt echipe de oameni, care creează/proiectează interfețe cu accent pe utilizabilitatea și experiența utilizatorului. Graficianul de ieri este designerul grafic de astăzi – cel care a reușit să treacă de la hârtie și creion la tabletă și computer. Această digitalizare a crescut și în domeniul arhitecturii și al ilustrațiilor. Atât arhitecții, cât și ilustratorii folosesc programe speciale de editare, cei din urmă folosind instrumente speciale, tablete,  grafice pentru desenat”.

Tehnologia are nevoie de creativitate și culoare. Produsele din jurul nostru, serviciile care ne sunt oferite, reclamele și consumerismul excesiv au nevoie de designeri talentați. Ei sunt cei care pun cap la cap piesele unui puzzle, cu scopul de a crea imaginea finală pentru consumator. Daniela Marcu stăpânește toate aceste calități, și pe lângă toate acestea este animată de o puternică sensibilitate artistică, cu care privește atent și discret lumea din jurul ei.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.