Membrii comunității românești din Italia răspund acuzațiilor lui Traian Băsescu

De ce se amestecă Petrov printre coronaviruși?

Roma, 25 februarie 2020: Membrii ARI și ai comunității românești din Italia suferă în aceste ore măsurile restrictive impuse de autorități, ca urmare a epidemiei de coronavirus din nordul țării. Situația este fără precedent atât pentru cei izolați în localitățile unde a fost impusă carantina, dar și pentru restul cetățenilor care trăiesc în Italia.

Sunt depistate frecvent cazuri suspecte, dar sunt și multe știri false, care creează panică, rețelele de socializare fiind principalele surse de informații exagerate, răstălmăcite, mistificatoare.  

De aceea, în numele membrilor Asociației Românilor din Italia, cerem autorităților și politicienilor din România să nu cadă victime acestor dezinformări și să manifeste o mai mare responsabilitate în gestionarea urgenței coronavirus.

În acest context, asistăm în aceste zile la un atac nedemn al fostului președinte al României, Traian Băsescu, la adresa așa-zisei „diaspora”. În urmă cu ceva timp, domnul Băsescu declara:

„Suntem celebri pentru tipul ăsta de operațiune în occident. Românii sunt… au venit acasă, deci au ascultat insistențele «români, veniți acasă!» și au început să vină. Am ajuns la densitate suficient de mare de bancomate să fie rentabil să le arunci în aer și în România. (…) Noi am scăpat de cerșetori, pentru că sunt prin altă parte, dar vor veni acasă, aduceți-vă aminte ce era în toate intersecțiile Bucureștiului. Păi, nu vedeți că ei caută pe unii care sunt la a 56-a spargere, păi ăștia s-au antrenat în Londra, Paris, în Marsilia… Suntem foarte tari. În spargeri de locuințe, în bancomate și în comerțul cu carne vie, prostituția”.

Prin această declarație, Petrov pune o etichetă tuturor românilor din străinătate, făcându-ne pe toți infractori periculoși, în stare să „aruncăm în aer” bănci și bancomate. Este o infamie  pe care o denunțăm cu toată energia și cu toată repulsia pe care ne-o inspiră personajul. Felul cum mulțumește el celor pe care, prin minciuni și promisiuni, i-a păcălit, pentru a le lua votul, nu poate să suscite alte sentimente.

Mai nou, același Petrov declara într-o dezbatere pe subiectul coronavirus la B1 TV:

„Putem transforma școli în locuri de dus bolnavii. Eu aș face-o azi (despre cursele aeriene Italia – Romania, n.red.), le-aș spune „dragilor, avioanele cu care ați venit nu au scară de coborât, mergeți înapoi”.

Aceasta este solidaritatea președintelui Băsescu față de frații săi din Italia. Ferească Dumnezeu să-l fi avut acum președinte: ar fi trimis avioanele înapoi și ar fi refuzat românilor dreptul de a se reîntoarce în țară! România s-ar fi dezis pur și simplu de proprii săi cetățeni.

Cum poate cineva să îngrădească libera circulație propriilor săi cetățeni?

Rezultă că dl Băsescu este un adevărat pericol public pentru România. Nu înțelege că închiderea granițelor propriilor cetățeni ar fi o soluție mult mai periculoasă decât aceea de a lăsa deschise frontierele terestre și aeriene.

De-a lungul anilor comuniști, mulți, foarte mulți cetățeni români au trecut fraudulos granițele a mai multor țări ca să ajungă unde sunt astăzi, în libertate.

La fel s-ar întâmpla și acum, dacă li s-ar interzice să revină acasă: vor veni fraudulos, clandestini, în propria țară și atunci statul român nu ar mai avea nici un fel de control asupra coronavirusului, al „infractorilor” și a altor fenomene.

Așadar, domnule Băsescu, soluția la îndemână care v-a mai rămas este aceea de a vă cere public scuze propriilor cetățeni din diaspora pentru manipulare și instigare la dezbinare între românii plecați și cei trăitori în țară.

Consiliul Național al Audiovizualului ar trebui să restricționeze și, în anumite situații, chiar să cenzureze personaje publice care dezbină și manipulează, pentru propriul scop, suferințele altora.

Cerem totodată instituțiilor statului român promovarea măsurilor luate pentru izolarea epidemiei coronavirus întrucât, în rândul românilor din Italia, o întrebare este reiterată obsesiv:

cum s-ar putea intra fraudulos în România, în cazul în care Petrov reușește să convingă instituțiile statului român să închidă granițele?

Biroul de comunicare
Asociația Românilor din Italia

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.