Mașina prieteniei a poposit pentru a cincea oară la Lugoj

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Zi specială pentru elevii ciclului primar de la Școala Gimnazială Harul. Pentru câteva ore aceștia au fost fascinați de Mașina Prieteniei și au profitat din plin de jocurile și provocările pe care această mașină le-a propus. Proiectul aparține unor arădeni care și-au propus să-i facă pe copii să trăiască jocurile de mai demult și să le ofere o variantă pentru a nu mai petrece atâtea ore în fața calculatorului.

Mașina prieteniei înseamnă un altfel de copilărie, o altă perspectivă a copilăriei. Mașina prieteniei poate să îi ajute pe copii să aibă o altfel de relație cu părinții și cu ceilalți copii. De asemnea prin această mașină ne-am propus să îi scăpăm puțin de tehnologie și să le arătăm cum era adevărata copilărie când eram și noi mici”, a declarat Petre Croitoru, managerul proiectului.

Jocurile propuse de Mașina Prieteniei sunt dintre cele mai diverse, menite să le stimuleze creativitatea, răbdarea și echilibrul.

“Avem un joc pe care l-am făcut pentru a exersa cea mai mare problemă, dacă putem spune așa, pe care o au copiii, răbdarea. Este un joc la care ei trebuie să insiste și să își coordoneze mâinile în așa fel încât să prindă cu undița. Așa îi zicem noi, este un fel de pescuit. Ei trebuie să ia obiectele dintr-o parte și să le ducă în alta. Le dezvoltă îndemânarea, răbdarea și bineînțeles rapiditatea.  Că trebuie să te miști într-un ritm alert, pentru a-i întrece pe ceilalți. Este unul dintre jocurile preferate ale copiilor care nu se odihnesc niciodată în timpul acestei acțiuni”, a precizat Petre Croitoru.

 Cei mici au fost de-a dreptul fascinați de cele văzute și s-au înghesuit care mai de care să încerce cât mai multe jocuri. ”Mașina prieteniei” este unică în România, iar jocurile sunt gândite de cei care dețin proiectul. La confecționarea lor au ajutat diferite firme de tâmplărie. În alte țări europene există însă mai multe astfel de proiecte, menite să  capteze atenția copiilor și să îi îndepărteze puțin de tehnologie.

 Îmi aduc aminte că în Germania când ne întâlneam din toate țările, țara gazdă avea cam 2000 de astfel de proiecte și în România era unul singur, al nostru”, a mai spus managerul proiectului.

 Cei care dețin ”Mașina prieteniei” sunt solicitați la școli din mai multe orașe din partea de vest a țării, iar impactul asupra copiilor nu se lasă așteptat, spune managerul proiectului.

 Cea mai întâlnită expresie pe care am auzit-o de la copii a fost “aceasta a fost cea mai frumoasă zi din toată școala pe care am avut-oși acest lucru ne dă putere să mergem mai departe. Pentru că noi facem aceste lucruri pentru copii, iar dacă cei mici sunt cei câștigați la sfârșit noi suntem foarte bucuroși”, a concluzionat Petre Croitoru.

 ”Mașina prieteniei” s-a aflat pentru al cincilea an la Lugoj, la solicitarea celor de la Clubul Copiilor și de la Școala Gimnazială Harul. Vineri, 31 mai, dacă vremea o va permite, Mașina Prieteniei va fi prezentă și în Parcul George Enescu, cu ocazia manifestărilor organizate pentru Ziua Copilului.

 

Alina DAMIAN

Despre admin 6584 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.