Marele tandem între premierul Star Trek și președintele galactic funcționează uns

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Este de așteptat ca președintele Klaus Iohannis să semneze decretele pentru numirea noilor minștri. În curând, sunt toate șansele ca Guvernul Tudose II să fie lansat la apă. La propriu și la figurat. Pentru a se ajunge în aceast situație, președintele chiar trebuie să se comporte ca un om de echipă. Ca o parte a tandemului politic. Să treacă lejer peste chestiunea cu penalii și să renunțe, cel puțin în cazul acestui Executiv, la întreaga sa retorică. O va face?

Întreaga operațiune, magistral executată, a umilirii lui Liviu Dragnea, a împingeri acestuia pe o pantă accelerat descendentă, a utilizat drept pretext o chestiune de așa zisă morală politică, ridicată până la nivelul unui principiu de conducere a statului. Și anume că prezumția de nevinovăție nu li se aplică demnitarilor. Aceștia, odată luați în colimatorul pocurorilor, trebuie să-și părăsească imediat funcțiile. Sau să fie alungați. Consecința acestui principiu este că republica procurorilor poate călări efectiv două puteri fundamentale ale statului, respectiv puterea Executivă și puterea Legislativă. Astăzi însă, tot acest eșafodaj ideologic ar putea să fie dosit într-un loc cât mai ferit de privirea opiniei publice.

Ce ne facem cu faptul profund deranjant, din perspectiva scenariului avansat insistent de către Kaus Iohannis, că din Guvernul Tudose II vor face parte totuși niște ”penali”. Unii ”penali” au rămas acolo, deși ar fi trebuit să plece în viziunea președintelui, însușită întru totul și de premier, în timp ce printre noii membri ai Cabinetului se strecoară din nou”penalii”. Iar Klaus Iohannis nu are altceva de făcut, dacă funcționează în tandem cu Tudose, decât să semneze decretele de numire. Tandemul se dovedește astfel infinit mai puternic decât principiile.

Dar bătaia de joc nu se oprește aici. A devenit public faptul că Mihai Tudose i-a făcut o generoasă ofertă dușmanului personal al lui Liviu Dragnea, fostului premier Sorin Grindeanu. L-a invitat în Guvern pentru a ocupa un portofoiu cheie. Poate că a fost doar un balet politic. Poate că erau înțeleși cei doi ca Grindeanu să refuze. Dar ofensa s-a produs. Și a fost în așa fel făcută, încât opinia publică să afle. Iar imaginea lui Liviu Dragnea să fie încă o dată călcată în picioare. În consecință, autoritatea sa s-a făcut tot mai mică.

Cam așa funcționează marele tandem între premierul Star Trek și președintele galactic. La început cu principii și la sfârșit fără principii. Cei doi ne-au ciuruit. Pe toți. Fie că suntem cu ”penalii, fie că suntem contra ”penalilor”.

Sorin ROȘCA STĂNESCU

 

 

Despre admin 6439 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.