Manifestare fără precedent la Lugoj: 100 de ani de la înfiinţarea Regimentului 90 Infanterie

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Vineri, 25 ianuarie 2019, la Lugoj, s-a adunat toată floarea cea vestită a întregului apus al ţării, recte al lumii militare. Motivul a fost unul cât se poate de întemeiat. S-a împlinit un secol de la  „naşterea” Regimentului 90 Infanterie, lucru  care s-a produs la 25 ianuarie 1919, adică la aproximativ un an după „Marea Unire”, tocmai în Garnizoana Sibiu. Între anii 1952-1958 regimentul a activat în sud-vestul Banatului, pentru ca  în 1958 să fie dislocat în Garnizoana Lugoj, unde a activat până în 1994, când a fost transformat în brigadă.

Actul de „deces” a fost semnat în 1999. Ceremonialul dedicat înfiinţării regimentului a debutat cu întâmpinarea oaspeților numeroşi prezenți în unitate încă de la primele ore ale dimineţii După intonarea Imnului de Stat al României a urmat cuvântul de bun venit adresat de Col. Ion Teca, Comandant al Batalionului 183 Artilerie Mixtă General „Ion Dragalina”, continuatorul tradițiilor ostășești în orașul de pe Timiș.  General în retragere, conf. univ. dr. Mircea Mândru (ultimul comandant al Regimentului 90 Infanterie Lugoj) a vorbit – nu fără emoţii în glas şi lacrimi în priviri – despre istoricul Regimentului 90 Infanterie, despre importanța acestei zile și despre monumentul ridicat în anul 1994 și reabilitat anul acesta, cel care are menirea de a reaminti sorgintea primei structuri militare din Transilvania-Banat. Slujba religioasă a fost oficiată de părintele Emanuel Gafița, preotul militar al Garnizoanei Lugoj și de pr. iconom stavrofor Traian Birăescu, paroh al Parohiei Dealul Viilor.

La manifestare au mai fost prezenți Excelența Sa Alexandru Mesian, episcopul greco-catolic de Lugoj, monseniorul Angelo Narcis Pop, vicar al Episcopiei de Lugoj și Pr. On părinte Ioan Cerbu, protopopul ortodox al Lugojului. Au fost distinşi cu Emblema de Onoare, care este cea mai înaltă distincţie  acordată la Lugoj pensionarilor militari, din partea Statului Major al Armatei, cu prilejul aniversării a 100 de ani de la înfiinţarea Regimentului 90 Infanterie. Spre lauda lor şi spre mândria noastră, şase sunt din Lugoj şi unul din Timişoara. Iată-i pe fericiţii decoraţi: gen. bg. (rtr.) conf. univ. dr. Mircea Ovidiu Mândru, col. (rtr) Andrei Szabo, plt. adj. Pr. Constantin Asavei, ambii membri ai ANCMRR-Filiala Lugoj, lt. col. Radu Ruscior, plt. adj. Pr  .Dorin Butnaru, plt. adj. Pr. Nicolae Ghibu, toţi trei de la  UM 01220.

Acțiunea a  continuat cu câteva alocuțiuni rostite de invitați, consilierul  Ministrului Apărării Naționale, Narcis Bălășoiu, generalul Nicolae Lupulescu, desemnat ca reprezentant al Statului Major al Apărării, colonelul în rezervă Mircea Cosma, reprezentant al Uniunii ASTRA Sibiu, și ing. prof. Francisc Boldea, primarul tuturor lugojenilor. Manifestarea lugojeană s-a mai bucurat de prezența dlui gen. Dan Ionescu, comandantul Brigăzii 18 Cercetare și Supraveghere „Decebal” Timișoara, gen. (rez.) Gheorghe Feraru, gen. (rez.) Ciungu Mihai, gen. (rez.) Paul Vasile, gen. (rez.) Țenu Costică, dar și alte cadre militare active, în rezervă și retragere, precum și numeroși lugojeni. Activitatea a luat sfârșit cu depunerile de coroane și cu defilarea militarilor lugojeni în aplauzele celor prezenți. 

Mircea ANGHEL

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.