Mafia gunoaielor! Au fost introduse ilegal în țară peste 1.500 de tone de deșeuri

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Polițiștii și procurorii din Timișoara au efectuat duminică 44 de percheziții domiciliare și la punctele de lucru ale unor firme din Alba, Bihor, Hunedoara și Sibiu într-un dosar în care sunt vizate persoane care ar fi introdus ilegal în țară peste 1.500 de tone de deșeuri.

Din cercetări a reieșit că, începând cu anul 2021, în zona de vest a ţării (judeţele Timiş, Arad, Bihor şi Hunedoara), precum şi în municipiul Bucureşti, mai multe persoane s-ar fi constituit într-un grup infracţional organizat, specializat în introducerea fără drept în ţară de deșeuri provenite din spaţiul intracomunitar.

Conform IPJ Timiș, aceștia ar fi profitat de faptul că în România prețul de procesare şi reciclare a deşeurilor (80 lei/tona), este cel mai mic din UE.

Pe primul palier al grupului s-au aflat intermediarii, care s-ar fi ocupat de importuri de deșeuri, disimulate  prin falsificarea documentele însoțitoare.

Cel de al doilea palier al grupului ar fi fost reprezentat de transportatori români, care s-ar fi deplasat la sediile sau punctele de lucru ale firmelor comunitare, de regulă în Italia, unde ar fi procedat la încărcarea deşeurilor, în vederea reciclării/recuperării în țară.

„Pentru a reduce cheltuielile cu procesarea deșeurilor, cei mai mulți operatori comunitari ar fi procedat la colectarea nediferențiată a deșeurilor și încărcarea mijloacelor de transport ale transportatorilor români cu deșeuri care nu puteau face obiectul recuperării/reciclării sau cu deșeuri municipale”, arată polițiștii.

Pe cel de-al treilea palier al grupării, s-ar fi aflat administratorii și societățile care au ca obiect de activitate valorificarea/reciclarea deșeurilor.

De asemenea, în unele situații, deși încărcătura era formată din deșeuri, transportatorii, cu sprijinul intermediarilor, ar fi atestat în mod nereal în documentele însoțitoare că transportă materie primă, astfel că s-au prezentat la intrarea în țară în punctele de trecere a frontierei în care nu activau funcționarii de mediu.

După introducerea ilegală în țară a deșeurilor, membrii grupului ar fi acționat pentru ștergerea urmelor infracțiunii de contrabandă calificată, pentru a ascunde proveniența deșeurilor și la transportarea lor la diferite societăți care dețineau instalații de reciclare/recuperare. Pe parcursul activității de urmărire penală, au fost depistate 57 de astfel de transporturi, însumând peste 1.500 de tone de deșeuri.

Polițiștii arată că, pentru a reduce riscul de a fi descoperiți de organele de control, transportatorii ar fi acționat numai la finele săptămânii şi de regulă noaptea, ar fi încercat să profite de oboseala acumulată de cei care efectuează controalele şi de faptul că în acele intervale orare funcționarii de mediu lipsesc din punctele de trecere a frontierei, urmând să fie sesizați de polițiștii de frontieră în cazul unor bănuieli cu privire la neconformitatea transporturilor.

La sediul DIICOT Timișoara au fost duse aproximativ 40 persoane, în vederea audierii. (P. M.)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.