Lugojenii i-au sărbătorit în 8 noiembrie pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Creştinii ortodocşi şi greco-catolici i-au sărbătorit în 8 noiembrie, pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil şi pe toţi îngerii. Conform credinței creștine, îngerii sunt ființe spirituale care îl slujesc pe Dumnezeu, iar Mihail și Gavriil sunt căpeteniile cetei îngerilor. Tradiția creștină spune că Mihail este îngerul care l-a înfruntat pe Lucifer atunci când acesta s-a răzvrătit împotriva Creatorului. Tot Mihail este cel care a adus foc din cer peste cetățile Sodoma și Gomora și a condus poporul evreu spre Pământul făgăduinței. Gavriil este aducătorul veștilor bune.

El a anunțat nașterea lui Ioan Botezătorul și a lui Isus Hristos. Tot în această zi s-au făcut pomeniri şi praznice pentru cei morţi, iar, în biserici, fiecare creştin aprinde câte o lumânare ca să aibă asigurată lumina de veci, călăuzitoare pe lumea cealaltă. În Banat, creștinii ortodocşi obișnuiesc ca în ziua de 8 noiembrie să meargă la cimitir unde pun flori și aprind lumânări pentru cei dragi, trecuți în neființă. La Lugoj, ploaia ce a căzut de dimineață a făcut ca puțin oameni să vină la cimitir. Au fost însă și lugojeni care în ciuda vremii urâte  au venit la mormântul celor dragi. Aceștia au flori, ferigi și au aprins o lumânare.

 “Agățăm feriga, punem flori, aprindem lumânări că altceva ce putem să facem pentru morți decât să le luminăm calea și să pregătim niște pachete de dat de pomană.Chiar și pe ploaie, indiferent de vrene, o dată pe an venim, pentru că avem părinți, cumnate, frați”,

a declarat Lenuța Miloșoni.

Perioada este una propice comercianților de flori. Cele mai vândute flori au fost crizantemele, în mai multe variante. Prețurile variază de la 3 la 9 lei în funcție de dimensiunea ghiveciului, iar legătura de ferigă nu costă mai mult de 1 leu. Totuși, de dimineață nu s-au înghesuit mulți să cumpere.

“Foarte puțini clienți, după cum se vede cu vremea asta. Florile se îngrijesc greu, la fel și coronițele, se crează greu. Trebuie umblat după conuri, florile sunt cumpărate de pe internet. Cu săptămânile înainte de ziua morților ne apucăm de treabă. Nu știu dacă se merită, dar pelângă pensie care e mică, trebuie să mai facem ceva ca să o completăm”,

a declarat Osztofi Imre, unul dintre comercianții de flori.

Comercianţii nu s-au descurajat și au rămas la poarta cimitirului în speranța că vremea se va îndrepta pâna la finalul zilei și oamenii vor veni în număr mai mare pentru a pune o floare şi o lumânare la mormântul celor trecuţi în nefiinţă.

Alina DAMIAN

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.