Lugojeanca Oana Unc, profesoară de violoncel la Conservatorul municipal Maurice Ravel, Franţa

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Scriam în nr. 1106 al ziarului Actualitatea că, printre muzicienii care au făcut parte din Orchestra Uniunii Europene, care a concertat, la Ateneu, la ceremonia prilejuită de preluarea de către România a președinției Uniunii Europene, s-a aflat și o lugojeancă: violoncelista Oana Unc, solistă a Orchestrei Naționale a Franței.

Apoi, în perioada 6-7 septembrie 2019, violoncelista lugojeană Oana Unc-Marchand, a fost prezentă din nou la București, cu Orchestre National de France, pe scena Sălii Palatului, cu ocazia celei de-a XXIV-a ediții a Festivalului „George Enescu”.

Alături de Oana, au mai concertat Sarah Nemțanu, vioară I în Orchestra Națională a Franței și prim-solistă, Constantin Bobescu, solist, vioară II, și Teodor Coman, solist, violă.

Aflăm acum, din revista Ozoirmag, care apare în Ozoir-la-Ferrière, departamentul Seine-et-Marne, regiunea Île-de-France, că Oana s-a alăturat echipei Conservatorului municipal Maurice Ravel.

Din pasiune pentru educație, scrie Ozoirmag, „Oana Unc, profesoară de violoncel și membră a prestigioasei Orchestre Naționale a Franței, a intrat cu succes la Conservator, unde predă violoncelul. Originară din România, ea abordează mai întâi muzica de pian înainte de a adopta violoncelul. Studiază la Conservatorul George Enescu din București, apoi devine asistent al profesorului său. Oana obține apoi mai multe premii importante (competiția internațională Jeunesses Musi-cales…) înainte de integrarea în diferite orchestre, din Germania și Italia. În cele din urmă, ea reușește competiția orchestrei Național al Franței. Din 1999, cântă sub conducerea celor mai mari dirijori și alături de cei mai mari soliști. Dar publicul o poate auzi pe Oana și la concerte de muzică de cameră, una dintre pasiunile ei, de 25 de ani. Aceste două activități au în comun schimbul și dăruirea și permit continuarea studiului, în relație cu colegii și studenții. În ceea ce privește preferințele sale muzicale secrete, Oana nu alege o operă pentru violoncel … ci Requiemul lui Mozart!”

Este, pentru noi, lugojenii, încă un prilej de mândrie și încă dovadă că talentul și valorile trec peste orice fel de bariere sau granițe și reușesc să se facă cunoscute și apreciate la nivel național și internațional, ceea ce ne îndreptățește să credem că statutul de capitală spirituală a Banatului, pe care îl avea Lugojul în perioada lui cea mai înfloritoare, încă poate fi redobândit.

Nicolae SILADE

Despre admin 6705 articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.