
BNR a menținut dobânda de politică monetară la 7%/an, iar guvernatorul Mugur Isărescu a afirmat că ea se va menține la acest nivel cel puțin până la sfârșitul acestui an. Pe de altă parte, inflația a scăzut sub pragul de 10%, prima dată după aprilie 2022.
Prețurile de consum au coborât în iulie la 9,5%, față de 10,3% în iunie, iar rata inflaţiei de la începutul anului (iulie 2023/decembrie 2022) este de 4,4%, conform datelor publicate vineri de INS.
Adâncirea fracturii din bugetul de stat, provocată de politicile „populiste” ale PSDNL, nu a afectat evoluția leului, investitorii fiind mulțumiți cu stabilitatea oferită de BNR.
Miercuri, la prezentarea Raportului asupra inflației, Mugur Isărescu a afirmat că evoluția stabilă a leului a ajutat la temperarea inflaţiei şi la stabilitatea financiară, însă „dacă corecţia fiscală şi consolidarea fiscală nu ating nivelurile care sunt percepute a fi necesare de către instituţiile cu care lucrăm, o bună parte din corecţie se va face de către pieţe (…) Când corecţia se face prin mecanisme de piaţă este mult mai greu de controlat. Se duce pe curs, nu o să mai intre prea mulţi bani în România. Noi dacă avem acum o rezervă extraordinară, chiar dacă protejăm presiunile pe curs, dispare lichiditatea din piaţă şi cresc dobânzile. Depinde de cum se va face această corecţie fiscală”.
Cursul euro a scăzut de la 4,9497 lei, la începutul perioadei, la 4,9418 lei și a început această săptămână la 4,9422 lei, când transferurile s-au realizat în culoarul 4,939 – 4,944 lei, valori identice cu cele de vinerea trecută.
Indicii ROBOR au revenit la începutul acestei săptămâni la valorile de joia trecută și continuă să se situeze la minime ale ultimului an și trei luni.
O scădere mai amplă a indicilor, care se situau la începutul anului trecut în jurul pragului de 3% iar IRCC era stabilit de BNR la 1,17%, este de așteptat să apară în prima parte a anului viitor. La prezentarea Raportului asupra inflației, guvernatorul BNR a declarat că „trebuie să păstrăm ratele de dobândă la un nivel relativ mai înalt până când avem confirmarea că inflaţia vine sub rata dobânzii. Vom începe să coborâm dobânzile în măsura în care vedem că inflaţia vine în mod clar în jos, sub dobânda de politică monetară. Anul acesta este exclus”.
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a scăzut lunea aceasta de la 6,41 la 6,40%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a coborât de la 6,50 la 6,49% iar cel la 12 luni de la 6,66 la 6,65%.
Posibilitatea ca Rezerva Federală să nu oprească ciclul de creștere al dobânzii de politică monetară, după ce inflația din Statele Unite s-a majorat în iulie cu 0,3%, a continuat să pună presiune pe euro care s-a depreciat lunea aceasta la 1,0926 – 1,0960 dolari, astfel că în piața locală cursul monedei americane a crescut de la 4,5007 la 4,5134 lei.
La finalul perioadei, prețul gramului de aur a crescut marginal la 277,7333 lei, în timp ce metalul galben fluctua între 1.910 și 1.917 dolari, valori apropiate de minimul ultimelor cinci săptămâni.
Bitcoin s-a tranzacționat la începutul săptămânii între 29.118 și 29.452 dolari iar fluctuațiile ether s-au limitat la culoarul 1.835 – 1.851 dolari.
Lasă un răspuns