Leul nu crede în lacrimi

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Leul este afectat de adâncirea deficitelor: bugetar, comercial și de cont curent, iar actuala criză politică este principalul motiv al deprecierii monedei naționale.

Complicarea situației economice este relevată de indicatorul de încredere în economia României, prezentat de Comisia Europeană, a scăzut în august la 102,2 de la 103,5 în iulie, evoluție determinată de reducerea sentimentelor pozitive ale managerilor din servicii şi comerţ.

Iar premierul dă vina pentru actuala depreciere pe politica monetară a BNR, care ar practica un nivel prea mic al dobânzii sale cheie. Probabil că a uitat că a fost finanțist la ING Bank, perioadă în care, spun gurile rele, a încercat o mică mare speculație pe cursul euro/leu.

Săptămâna trecută, a început cu un record de al cursului euro de 4,9349 lei. După două ședințe mai calme, declanșarea conflictului politic a dereglat politicile BNR.

Iar cum piața valutară nu crede în lacrimi, luni a fost atins al treilea maxim din septembrie, media euro crescând de la 4,9416 la 4,9475 lei, într-o ședință în care transferurile se realizau în culoarul 4,944 – 4,95 lei. Un raport al BCR estimează pentru finalul acestui an un curs de 4,98 lei/euro.

În cazul în care BNR a decis să lase piața să găsească un nou echilibru al cursului euro/leu, până la rezolvarea crizei guvernamentale, este posibil ca marți să fie atins sau depășit pragul psihologic de 4,95 lei, ceea ce ar echivala cu o depreciere de circa 1,65% față de sfârșitul anului trecut.

Pentru eventualele asalturi speculative, banca centrală are la dispoziție rezerva sa valutară care se ridică la maximul istoric de 41,616 miliarde euro.

Publicarea datelor privind piața americană a muncii, care a creat în august doar 235.000 locuri de muncă a provocat vineri creșterea euro la 1,1910 dolari. Luni, tranzacțiile se realizau în culoarul 1,1856 – 1,1887 dolari iar cursul monedei americane a crescut de la 4,1633 la 4,1718 lei.

Prețul gramului de aur a scăzut de la 244,1518 lei, la începutul perioadei, la 242,7531 lei, dar la finalul ei a urcat la 244,7195 lei. Evoluția a fost determinată de creșterea unciei la peste 1.820 dolari.

În linie cu angajamentul de a asigura un „control strict al lichidității de pe piața monetară”, așa cum preciza în ultimul său raport asupra inflației, BNR a atras de la băncile comerciale depozite cu o scadență săptămânală în valoare de 3,81 miliarde lei, la o dobândă de 1,25% egală cu cea de politică monetară.

Este de așteptat ca indicii ROBOR să crească spre valorile de la începutul anului, având în vedere că cel la 12 luni a urcat la începutul acestei săptămâni de la 1,82 la 1,83%. Indicele la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a stagnat luni la 1,60% iar cel la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a oprit la 1,73%, valori care se mai înregistrau în aprilie.

Bitcoin a crescut la sfârșitul perioadei până la 52.174 dolari, maxim al ultimelor aproape patru luni iar ether la 3.971 dolari. Evoluția este pusă pe seama faptului că investitorii profesioniști nu se găseau în piață, care era închisă cu ocazia „Zilei Muncii”, ceea ce a lăsat cale liberă „amatorilor” care speră să vândă mai scump.

Analiza cuprinde perioada 30 august – 6 septembrie

Radu GEORGESCU

Despre admin 6446 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.