La Lugoj se închid 3 centre de permanență, iar la Nădrag se înființează unul

Începând cu data de 1 decembrie, se vor desființa 3 din cele 4 centre de permanență din Lugoj!

Anunțul a fost făcut de către prefectul de Timiș, Mihai Ritivoiu, care a declarat că, în urma unei analize a activității centrelor de permanență din județ, care asigură asistență medicală primară, din cele 47 de centre existente, 25 vor fi desființate începând cu data de 1 decembrie.

La Lugoj, din 4 centre de permanență va rămâne doar unul, iar la Timișoara, din 17 centre vor rămâne 6. Noi centre se vor deschide în estul județului, iar primul va fi la Nădrag.

„Un centru ne costă 480.000 de lei în fiecare an. Am dispus o analiză strictă, am discutat și cu domnul ministru Rafila. Din 47 de centre, 12 au fost reorganizate, 10 sunt în curs de organizare, iar 25 de centre se desființează de la 1 decembrie. Deschidem noi centre în estul județului, primul va fi la Nădrag. 12 milioane de lei vom economisi în fiecare an. Centrele de permanență sunt o extensie a medicilor de familie”, a anunțat prefectul Mihai Ritivoiu.

Acesta le-a mulțumit reprezentanților comisiei mixte că și-au făcut treaba și nu au cedat presiunilor la care au fost supuși în ultimele luni.

În luna aprilie au fost demarate primele controale la centrele de permanență din Timiș. Prefectul Mihai Ritivoiu a numit atunci o comisie mixtă de control alcătuită din reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică Timiș, Casei Județene de Asigurări de Sănătate Timiș și ai Prefecturii Timiș.

În iulie, primul raport al raportul comisiei mixte de control a scos la iveală faptul că valoarea prejudiciului (sume nejustificate) pe anul 2021 este de 1.372.920 lei, reprezentând 26% din totalul sumelor alocate pentru cheltuielile administrative.

Conform datelor din raport, în Timiș erau 47 de centre de permanență (1 la 14.500 de locuitori), de trei ori mai multe decât în alte orașe ale țării. În județul Cluj, spre comparație, sunt doar patru centre de permanență.

Se va face o repartizare echilibrată a unităților care asigură asistența medicală primară în Timiș

Reprezentanții DSP Timiș au declarat că intenția instituției este ca în viitor să se realizeze repartizarea echilibrată a unităților care asigură asistența medicală primară pe întreg teritoriul județului Timiș.

„Direcția de Sănătate Publică a județului Timiș a pus în aplicare noile prevederi legale privind asigurarea continuității asistenței medicale primare prin centrele de permanență, efectuând o analiză a activității centrelor de permanență din județul Timiș bazată pe criteriile de arondare numerică a populației la un centru urban/rural, precum și gradul de adresabilitate al populației la acesta. Prin urmare, din cele 47 de centre de permanență existente, 12 centre au fost reorganizate conform noilor prevederi, 10 centre sunt în curs de reorganizare, iar celelalte 25 centre vor fi desființate prin decizie emisă de către directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică. Se urmărește ca pe viitor să se realizeze repartizarea echilibrată a unităților care asigură asistența medicală primară pe întreg teritoriul județului nostru”, a declarat Cornelia Bubatu, purtătorul de cuvânt al DSP Timiș.

Despre admin 6788 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.