Know your space: 4 idei preconcepute despre designul interior

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Ca multe alte profesii preponderent creative, industria designului interior se luptă cu o serie de stereotipuri, idei preconcepute și mituri – valoarea designului interior este, adesea, neînțeleasă. Dacă ești pe punctul de a-ți amenaja spațiul, e bine să cunoști aceste idei preconcepute ca să te poți feri de ele – și credem că pe majoritatea dintre ele deja le-ai auzit. Ți-a spus și ție vreun prieten că designul interior e doar despre estetică și culoare? Credem că da.

Designul interior există doar când vorbim despre spații mari

Dacă ești de părere că biroul sau casa ta este prea mică pentru timpul și efortul unui designer de interior, te înșeli: un spațiu mic merită mai mult ca niciodată atenția unui specialist, pentru a fi amenajat la potențialul său maxim. Designul interior de excepție nu te lasă să știi că un spațiu este de dimensiuni mici – pentru că folosește iluzii ca să ne facă să credem că e mult mai spațios decât în realitate.

Designul interior este despre estetică și culoare

Această idee preconcepută este validă doar într-un procent mic: estetica și culoarea sunt doar o mică parte din ce presupune designul interior. Planificarea și configurarea spațiului, echilibrarea iluminatului, funcționalitatea designului, calitățile finisajelor sunt doar câteva dintre segmentele unui design de interior – amenajările nu sunt doar despre estetică, ci și despre funcționalitate.

Ambele necesită expertiza unui specialist. Un designer de interior nu „vine” doar cu idei amenajare dormitor sau cu alte sugestii estetice – un specialist își folosește expertiza în domeniu pentru a duce spațiul tău la potențialul său maxim.

Designul interior poate fi făcut și fără specialiști

În realitate, se poate – poți să te ocupi de o amenajare interioară fără să apelezi la specialiști. Dar este chiar ce îți dorești? Pentru că în ciuda a ceea ce ai crede, colaborarea cu specialiști îți economisește timp și bani și îți garantează calitate din prima – fără să fii nevoit să faci zeci de vizite la magazinele de bricolaj, de exemplu.

Desigur, poți alege să îți montezi singur baghete decorative sau să văruiești, însă rezultatul nu va fi același ca atunci când apelezi la oameni cu expertiză în domeniu care să te ajute – în plus, vei pierde mult mai mulți bani încercând singur, pentru că vei cumpăra mai mult decât ai nevoie și de la furnizorii nepotriviți. Și vei pierde și bani, și timp.

Designul interior înseamnă o amenajare în trend

Problema cu trendurile este că vin și pleacă: ce este astăzi în tendințe, foarte „la modă”, s-ar putea ca mâine să fie complet demodată. Designul interior nu asta urmărește – să răspundă trendurilor care circulă astăzi – ci să consolideze o amenajare care să fie la fel de chic și „în trend” și mâine, și peste 25 de ani. Designul interior este despre transformarea spațiului într-unul evergreen.

Designul interior transpune viziunea expertului în casa ta

În realitate, designerii de interior cunosc zeci de stiluri, metode de personalizare, scheme de culoare și multe altele – dar nu talentul îi ajută să creeze spații autentice. Ci comunicarea.

Din acest considerent, spațiul pe care îl amenajezi nu va fi al designerului de interior, va fi cu adevărat al tău – relația dintre beneficiar și designer este vitală și trebuie să fie transparentă: trebuie să îți lași gândurile, ideile, viziunea și stilul de viață „descusute”, astfel încât amenajarea finală să fie pe gustul tău. Designul interior reprezintă o fuziune între expertiza designerului și viziunea clientului asupra spațiului său de vis.

În final, o altă idee preconcepută – poate cea mai gravă dintre toate – este că un spațiu cu un design plăcut nu este necesar. Nu mai este un secret – mediul în care ne petrecem timpul influențează felul în care ne simțim, felul în care ne comportăm și relaționăm cu ceilalți.

Culorile corecte îți pot ridica starea de spirit. Funcționalitatea te ajută să îți desfășori mai bine activitățile. Spațiul potrivit te poate inspira, vindeca, energiza. Și ne petrecem majoritatea timpului în casele noastre, motiv pentru care trebuie să fie spații care ne fac feriții și mândri, încrezători și plini de viață. Așa că, mai mult ca niciodată acum, într-o eră a dezbinării – designul interior contează. Pentru că e în directă legătură cu starea noastră.

Despre admin 6584 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.