Jurnalistul lugojean Mircea Anghel, premiat la cea de a XXI-a ediţie a Zilelor Presei Bănăţene, Seleuş-Serbia

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Sâmbătă, 8 decembrie 2018, în localitatea Seleuş, comuna Alibunar-Serbia, la Biserica Ortodoxă Română din sat, în prezenţa unui public numeros, care a umplut biserica, format din români din Banatul Sârbesc, dar şi din cel Românesc, au avut loc două evenimente deosebite pentru comunitatea românească. Primul a fost înmânarea celor două premii pentru anul 2018, în cadrul ediţiei ce ajuns la borna XXI a existenţei sale. Este vorba de: 1. Premiul de Excelență al Jurnalismului Românesc din Banat Aurel Turcuș, conferit doamnelor Laura Sgaverdea, director general Radio Reşița, și Anicica Barbu, redactor RTV Covăcița; 2. Premiul Silvius Bata Miclea, pentru contribuții deosebite în publicistică, acordat următorilor: l Mircea Anghel (Lugoj) l Gabriela Șerban (Bocşa) l Erwin Iozef Ţigla (Reşița) l Mirela Ioana Dorcescu (Timişoara) l Mircea Boran (Arad) l Nicolae Danciu Petniceanu (Mehadia) l Radio Reşița l Gheorghe Rancu (Șopotul Vechi) l Marina Ancăițan (Libertatea – Panciova) l Elena Maria Murgu (Timișoara) l Ovidiu Lupşor (TV Voivodina – Novi Sad) l Radio Novi Sad, secția română.

Premiile au constat în diplome şi pachete-cadouri (cărţi şi reviste în limba română) şi au fost înmânate de Vasile Barbu.
Iată ce ne-a declarat, la “cald”, Micea Anghel: „Cred că acordarea acestui premiu se datorează aprecierii modului obiectiv în care am oglindit, în ziarul Actualitatea, dar şi în revista Actualitatea literară, evenimentele desfășurate la Uzdin (dar şi la noi în ţară), invitat fiind al poetului, prozatorului, publicistului și editorului Vasile Barbu, preșe-dintele Societății Literar-Artistice „Tibiscus” din Uzdin, acest adevărat „Patriarh al limbii române”, care este un român adevărat, un iubitor al limbii române, un militant neobosit pentru această cauză. El trăiește românește, gândeşte româneşte, scrie româneşte, citeşte româneşte, respiră româneşte, iar când va muri, tot român va muri.
Ce aş mai putea să adaug? Poate doar că acest premiu internaţional, obţinut pentru prima dată într-o carieră de jurnalist de aproape 30 de ani, este un pas mic pentru omul din mine, dar un pas mare pentru jurnalistul Mircea Anghel.”

Cel de al doilea eveniment, foarte gustat şi apreciat de toată lumea, inspirat ales, a fost Ediţia I a Festivalului de colinde şi de obiceiuri de iarnă la români. Iată, ce ne-a declarat Vasile Barbu despre această întâmplare: Aici la Seleuş, în Biserica Ortodoxă Română, au avut loc două evenimente culturale deosebite, care, fără îndoială, fac cinste culturii şi spiritualităţii românilor din Voivodina – Serbia. Ediţia a XXI-a a Zilelor Presei Bănăţene este unica manifestare consacrată publicisticii româneşti din Banat. Au fost conferite Premiul de excelenţă al jurnalisticii româneşti din Banat, „Aurel Turcuş” şi Premiul pentru contribuţii deosebite în publicistica românească „Silvius Bata Miclea” (originar din Uzdin, un luptător înfocat pentru cauza limbii române, precum este şi demn urmaşul său, Vasile Barbu, întemeind şi două ziare româneşti, care au fiinţat în perioada interbelică, mai cunoscut fiind “Graiul Românesc”, apărut în Petrovgrad, Zrenjaninul de astăzi – n.a.). Cel de al doilea eveniment a fost o premieră: Ediţia I a Festivalului de colinde şi obiceiuri de  iarnă la români, intitulat „Deschide uşa, creştine!”. Au fost patru cete de colindători  ale unor ansambluri din România, din localităţile Voislova, Săcălaz, Buziaş şi Timişoara, iar de la noi, din Voivodina, grupuri de colindători din Seleuş, Uzdin şi Alibunar. Totul s-a întâmplat în organizarea Bisericii Ortodoxe din Seleuş şi a Societăţii Cultual Artistice “Tibiscus” din Uzdin”.                                                  

Marcel GHINEA

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.