Iulie, cuptor, uf, e tare cald! Unde să m-ascund, unde să mă scald? [Un editorial de Mircea Anghel]

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Nu ştiu cum se face, dar parcă cel desemnat în această vară cu distribuţia căldurii a cam luat-o razna, vrând să ne demonstreze că încălzirea globală nu-i o simplă vorbă, ca o promisiune electorală, aruncată peste (în) gardul electorului.

Şi a fost căldură mare, monșer! Căldură cu însemnate tornade cu urmări grave, mai ales în ocolul PSD-ului, care a rămas fără „acoperiş”, acesta ajungând unde îi era locul. La răcoare. La Beciul Domnesc. Adică la Rahova. Asta ar fi ştirea cea bună. Căci cele rele se ţin lanţ.

România şi-a încheiat mandatul de şase luni, cât a fost preşedintă a Consiliului UE, într-un anonimat absolut. Totuşi, premierul român, secondat de George Ciamba, ministru delegat pentru probleme europene, au ţinut să prezinte bilanţul. Iată câteva din „măreţele realizări”:

„A fost un mandat de succes, în care România a dovedit că este puternic atașată valorilor europene și a acționat pentru consolidarea proiectului european, pentru o Uniune a cetățenilor, a libertăților, a eforturilor și a capacităților noastre conjugate.

În cele șase luni de mandat, am dovedit eficiență, promptitudine și profesionalism, având în vedere că Președinția României la Consiliul UE s-a derulat într-un context complex și dinamic, marcat de alegerile europene, dar și de evoluțiile legate de Brexit, de un mediu internațional în permanentă schimbare.

Președinția Consiliului Uniunii Europene a avut pentru România o semnificație deosebită, care a condus la rezultate semnificative atât pentru noi, ca stat membru, cât și pentru Uniunea Europeană în ansamblul său.

Guvernul României, echipele de diplomați și experți, precum și Reprezentanța Permanentă a României de la Bruxelles au făcut un efort susținut în aceste șase luni. Românii pot fi mândri de ceea ce am reușit să facem, de rezultatele noastre, ca țară”.

Altă veste rea e că păpuşa Viorica Dăncilă a rămas în funcţia de prim-ministru al ţării şi, ceea ce este mult mai grav, are în mână hăţurile PSD-ului, devenind o posibilă prezidenţiabilă (să mai avem puţintică răbdare, până pe data de trei august, când se va da răspunsul şi la acestă necunoscută, cunoscută), la alegerile ce vor avea loc în noiembrie.

Totuşi, să fim optimişti şi să sperăm în abilitatea ei politică dovedită cu prisosinţă până la această oră, să dea cu căruţa în şanţ, de unde să nu mai iasă niciodată. De asemenea, ne mai dorim ca vorba românească, „prost să fii, noroc să ai!”, să-şi piardă valabilitatea.

Este bine ştiut și un alt proverb românesc care zice că „răzbunarea e arma… Vioricăi”. S-o lăsăm în pace să lucreze la „lista neagră” a miniştrilor care urmează a fi remaniaţi. Cu cine oare? Căci eu, unul, nu văd decât negru înaintea ochilor.

Au trecut şi examenele de evaluare naţională şi, bineînţeles, BAC-ul, cu savuroasele perle de cultură. Procentajul de promovabilitate, de 63,78%, fiind cel mai slab înregistrat în ultimii cinci ani (până la rezolvarea contestaţiilor). Ăsta-i un bonus special al guvernării înţelepte a primei doamne a PSD-ului.

Dar să revin la oile noastre! De aceea zic: Iulie, cuptor, uf, e tare cald! Unde să m-ascund, unde să mă scald?

Mircea ANGHEL

Despre admin 6534 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.