International Art Symposium Stefan Jäger

Urmărește-ne pe Telegram și Google News

Simpozionul Internațional de Artă Stefan Jäger se desfășoară în Jimbolia de aproximativ 10 ani. Misiunea acestei entități culturale poate fi cunoscută pe deplin doar atunci când este privită prin filtrul memoriei.

Pictorul Stefan Jäger este emblematic pentru cultura șvăbească din Banat. Opera sa dovedește caracter documentar, vital pentru înțelegerea atmosferei ce domina comunitățile de germani din această regiune în a doua jumătate a secolului XIX și începutul secolului XX. De fapt, Stefan Jäger este important mai ales pentru că prin lucrările sale consolidează păstrarea memoriei. Viitorul unei comunități, fie ea mai mică sau mai mare, stă în strânsă legătură cu recunoașterea identității.

Dacă odinioară opera lui Stefan Jäger era corespondentă necesităților locale, în prezent simpozionul organizat la Jimbolia răspunde unor întrebări ce frământă grupuri largi de oameni. Pictorul șvab era preocupat de aspecte care caracterizau cotidianul. Picta scene rurale, câmpii înflorite sau aflate în plin rod, gospodării, îmbrăcăminte tradițională și alte caracteristici ale locului. De altfel, misiunea însușită de acesta reverberează și în cazul simpozionului de la Jimbolia.

Artiștii prezenți anul acesta au atins atât teme de interes local, cât și universal. Faptul este îmbucurător întrucât diversitatea subiectelor evidențiază puncte sensibile ale comunității, dar și frământări identitare specifice celor de aici sau celor de departe. Bunăoară, în ediția de anul acesta, unii artiști vorbesc despre multiculturalitatea spațiului local, în timp ce alții îmbrățișează minunea nașterii sau trecerea inexorabilă a timpului. De fapt, însăși înșiruirea numelor celor prezenți lasă să se vădească un melanj de imaginație creatoare, concretizat într-o ediție reușită a simpozionului. Lucia Moise, Sarah Raluca Miulescu, Costin Brăteanu, Duska, Suzana Fântânariu, Susie Vier, Tar Béla, Valeriu Sepi, Gheorghe Mosorescu, Cristian Benea, Florian Mihăilescu, cu toții par a fi parte a unui angrenaj bine reglat, coordonat de curatorii Costin Brăteanu și Tar Béla.

Ediția a fost organizată de Asociația Citești și Crești, având-o pe Larisa Vasile în calitate de coordonator și a fost finanțată de Primăria și Consiliul Local Jimbolia. Evenimentul a avut sprijinul The Story, Casa de Cultură a Orașului Jimbolia, Muzeul Stefan Jäger, Hotel Santa Maria, Balcanic, Asociația Fireşte, Faulhaber, Clubul Copiilor Jimbolia şi Axa Art.

Simpozionul Internațional de Artă Stefan Jäger privit în ansamblu reprezintă o sinergie de eforturi ale unor persoane sau entități diferite din multe puncte de vedere, însă asemănătoare în ceea ce privește dorința de a purta comunitatea înainte. Evenimentul reprezintă un bun prilej de a urca una dintre treptele bucuriei, deoarece prin actul creației acesta îndrăznește să trateze despre eliberare, deplinătate și îmbunare.

Sergiu DEMA

Despre admin 6348 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.