Holocaustul în România, la 80 de ani [1] (United States Holocaust Memorial Museum)

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

 Primii evrei pe teritoriul României. Pietrele funerare, monedele și inscripțiile în piatră din perioada romană confirmă că deja din sec. al II-lea evreii au trăit pe teritoriul Daciei. Aceștia au venit în Dacia împreună cu unitățile militare romane sau erau militari romani de origine evreiască.

Unii istorici cred că în sec. VIII-IX unii dintre khazari (populație de origine turcică convertită la iudaism) veniți din Crimeea s-au stabilit în teritoriile românești. În sec. XIV sunt atestați evrei în Transilvania, iar în sec. XVI este consemnată existența evreilor în Țara Românească și Moldova.

Discriminarea evreilor. În sec. XVI, în Moldova, domnitorul Petru Rareș a confiscat bunurile care le aparțineau evreilor. În sec. XVIII, Dimitrie Cantemir, domnitor al Moldovei, le-a impus taxe mai mari decât cele obișnuite, să facă doar negoț, să țină hanuri și să-și construiască sinagogi doar din lemn. Ștefan Cantacuzino, domnitor al Țării Românești, le-a distrus sinagoga la București, obligându-i pe evrei să poarte haine negre și gri. În anul 1859, la Mica Unire, în cele două principate erau 130.000 (2,9%) locuitori evrei din totalul populației de 4.500.000 locuitori.

Ion C. Brătianu, om politic, n. 1821 – d. 1891.
În funcția de ministru de interne, a ordonat izgonirea evreilor din sate.
Ioan Slavici, scriitor, n. 1848 – d. 1925.
„Am propus un plan concret, de eliminare a evreilor din România”.
Mihai Eminescu, poet, n. 1850 – d. 1889. „Evreii nu merită să aibă drepturi nicăeri în Europa. Ei formează o armată economică străină și sunt agenți ai culturii occidentale. Evreii sunt o rasă care vor acapara proprietățile românilor și pe termen lung chiar țara”.
Vasile Conta, filozof, n. 1845 – d. 1882.
A declarat în Parlament: „Dacă nu luptăm contra elementului evreiesc, murim ca națiune!”
Mihail Kogălniceanu, n. 1817 – d. 1891.
„Ca om politic român, refuz să-i considere pe evrei cetățeni români”.
Ulysses S. Grant, n. 1822 – d. 1885, președinte al SUA 1869-1877. A protestat față de măsurile discriminatorii împotriva evreilor din România: „Din cauza acestor probleme, încrederea Statelor Unite în guvernul român se va altera”.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.